‘Nauwelijks verteringsstoornissen door geleidelijke voerovergangen’
Dat vertelde de vleeskuikenhouder uit het Limburgse Ospel woensdgavond 16 december in het Brabantse Handel tijdens de thema-avond gezondheid bij vleeskuikens van Pluimveeweb waar ruim 50 vleeskuikenhouders en andere belangstellenden bij aanwezig waren. Vroeger hadden mijn kuikens wel eens last van verteringsstoornissen, zei hij.
Sinds een aantal jaren werkt de vleeskuikenhouder met het managementprogramma MC Total en stelt hij daarmee het voer samen. In het begin ontvangt hij gewoon startvoer. Maar daarna ontvangt hij groeivoer 20 en groeivoer 40.
Trapjes eruit
Het startvoer mengt hij heel geleidelijk met groei 20 en daarna mengt hij groei 20 heel geleidelijk met groei 40 om de overgangen zo soepel mogelijk te laten verlopen en geen trapjes meer te hebben. Ook mengt hij heel geleidelijk tarwe bij, met 2 procent per dag.
Mijn kuikens hebben hierdoor duidelijk minder verteringsproblemen. Ook zie ik geen voer- en tarwevermorsing meer, een beter verloop van de voeropname en een zeer rustig voerpan beeld, somt hij op.
Entdatum bepalen
Moonen vertelde tijdens zijn presentatie over zijn aanpak. Zo stookt hij twee dagen voordat de eendagskuikens komen, de stal op tot 39 graden, zodat de vloer goed is verwarmd. Bovendien spoelt hij vlak voordat de eendagskuikens komen alle drinknippellijnen door. Dit herhaalt hij dagelijks tijdens de ronde om de drinkwaterkwaliteit continu goed te houden. Onder de betonvloer lopen de afvoerbuizen.
Rond dag 7 neemt Moonen 20 bloedmonsters per vermeerderingsnummer om de juiste entdatum voor Gumboro te bepalen. Dit kost hem 100 euro per vermeerderingsnummer, maar daar staat een lager gebruik van vaccin tegenover. Hij ent maar 80 procent van de voorgeschreven dosis. Dat doet hij al 15 jaar zo.
Wanneer ik op het juiste moment ent, ben ik sneller van de entreactie en de daarmee gepaard gaande negatieve gevolgen af, stelt Moonen. Wanneer ik te vroeg ent en slechts 40 procent van mijn kuikens entbaar zijn, sluimert het door de stal, heb ik lang last van de entreactie en krijg ik nattere mest.
Resultaten
Ook liet Moonen zijn gemiddelde resultaten in 2015 zien. De gemiddelde uitval in 2015 bedraagt 3,23 procent, waarvan 1,17 procent in de eerste week. De gemiddelde groei is 63,1 gram per dag, de voederconversie op 1.500 gram is 1,26 en het antibioticagebruik ligt met 5,4 dagdoseringen per dierjaar laag.
De vleeskuikenhouder laadt vanwege zijn relatief hoge bezetting van 24,5 tot 25 kuikens per vierkante meter twee keer uit. Na 31 dagen laadt hij de eerste kuikens van 1,6 kilo uit, op dag 36 voor de tweede keer op 1,8 1,9 kilo en na 42 dagen laadt hij leeg op gewichten die tussen de 2,55 en 2,6 kilo liggen. Het gemiddelde afkeuringspercentage in 2015 bedroeg 0,72 waarbij 0,5 procent voor rekening van de slachterij komt.
Douchen verplicht
Moonen laat het liefst zo min mogelijk bezoekers toe tot zijn stallen. En die wel binnenkomen moeten verplicht douchen. Aangezien dit voor de vangploeg onbegonnen werk is, heeft hij voor iedereen van de vangploeg aparte laarzen.
Bovendien heeft de pluimveehouder naast elke stalzijde een paar meter grint liggen om ratten en muizen te weren. Ongedierte heeft een hekel aan daarover heen te lopen, motiveert hij.
Meten is weten
De huidige ronde is de vleeskuikenhouder ook begonnen met het dagelijks meten van de kuikentemperatuur nadat hij de ervaringen van andere vleeskuikenhouders hiermee op Pluimveeweb.nl las.
Meten is weten, zegt hij. Door het meten van de kuikentemperatuur en het hierop aanpassen van de staltemperatuur probeer ik de diergezondheid op mijn vleeskuikenbedrijf naar een nog hoger plan te trekken, zegt Moonen.