Gezondheidsraad blij met antibioticareductie in veehouderij
De Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor regering en parlement, schrijft dat in een actualisatie van een in 2011 uitgebracht advies over antibiotica in de veehouderij en resistente bacteri.
Een speciale commissie met wetenschappers en medici heeft voor de raad de gang van zaken sinds dat jaar beoordeeld op verzoek van de ministeries van Volksgezondheid en van Economische Zaken.
Afvlakking daling
De reductie van 60 procent sinds 2009 noemt de commissie verheugend, maar daardoor zijn de resterende problemen duidelijker zichtbaar geworden. Daarmee wordt gedoeld op onder meer de afvlakking van de daling vorig jaar.
Volgens de commissie moet de aandacht vooral gaan naar veebedrijven en dierenartsen die in het actiegebied met een hoog antibioticagebruik liggen. Juist deze groep moet aangepakt worden, inclusief het nemen van sancties.
Antibioticagebruik huisdieren registreren
Verder vindt de commissie dat er bij de andere bedrijven en dierenartsen, niet in de rode actie-zone, nog steeds erg grote onderlinge verschillen zijn. Daarom wordt voorgesteld om de grenswaarden (de benchmarkwaarden) per sector strenger te maken. Overigens werkt de SDa (Diergeneesmiddelen Autoriteit) daar al aan.
Nog belangrijker vindt de commissie het om het nu onbekende antibioticagebruik in kleinere sectoren zoals geiten, konijnen, nertsen, kalkoenen maar vooral bij paarden en huisdieren te registreren. Bij een onderzoek bleek bijvoorbeeld 84 procent van de honden positief te testen op ESBL-producerende bacteri.
De commissie vraagt vooral aandacht voor antibiotica die voor de humane gezondheidszorg belangrijk is en waarbij resistentie dus een groot probleem zou zijn. In de veehouderij worden die middelen nauwelijks nog gebruikt. Het gevolg is dat inmiddels 97 procent van het totaalverbruik van cefalosporinen (eerste tot en met vierde generatie) naar de niet-gemonitorde groepen gaat.
Niet wetenschappelijk bewezen
Volgens de commissie is het directe verband tussen antibioticagebruik en resistentie sinds 2011 nog steeds niet wetenschappelijk bewezen. Omdat bij dalend gebruik ook minder resistente bacteri werden gevonden, wordt ervan uitgegaan dat er wel een verband is.
Het besluit in 2012 van de Nevedi (Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie) om geen voeders meer met medicinale werking te produceren, wordt toegejuicht.
De commissie pleit ook voor extra aandacht voor internationale afstemming; Antibioticaresistentie stopt niet bij de grenzen.Het Nederlands voorzitterschap van de EU komend half jaar is een uitgelezen kans om tot verdere vermindering van het antibioticagebruik bij dieren te komen.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Susan Rexwinkel