NieuwsEconomieFotoserie: Gescheiden voeren in nieuwe vleeskuikenstal
Fotoserie: Gescheiden voeren in nieuwe vleeskuikenstal
Egon van Lier uit het Brabantse Hoeven kan hennen en hanen gescheiden voeren en huisvesten in zijn nieuwe vleeskuikensstal. De stal wordt door de verwarming in de warmtewisselaar verwarmd.
Egon van Lier (38) bouwde een nieuwe stal van 72 bij 25 meter (binnenwerk) voor 41.000 vleeskuikens. Na de uitbreiding kan de Brabantse vleeskuikenhouder/akkerbouwer 110.000 kuikens houden in drie stallen. Daarnaast heeft hij nog ongeveer 100 hectare akkerbouw. Van Lier verzorgt de kuikens samen met zijn vrouw. Hij huurt regelmatig ZZP-ers in die hem helpen met zijn akkerbouw- en vleeskuikentak.
Van Lier koos voor gescheiden houden en voeren van vleeskuikens omdat dit volgens hem meer rendement oplevert Hij heeft dit ook bij een andere vleeskuikenhouder bekeken. Hij voert al jarenlang van Agrifirm (voorheen Cehave). De voerfabrikant heeft het afgelopen jaar een aantal voerproeven op zijn bedrijf gedaan en wil dat in de toekomst misschien ook gaan doen met gescheiden voeren van hennen en hanen.
De vleeskuikenhouder koos voor de ovalen Haikoo voerpan. „Aan deze pan kunnen meer kuikens eten dan aan een ronde pan, waardoor met name de hanen harder kunnen gaan groeien.”
Van Lier werkt met een zevenweekse planning en wil dit na de uitbreiding ook blijven doen. Hij houdt 23 kuikens per vierkante meter. Na 33 à 34 dagen wil hij de eerste hennen uitladen op gewichten van 1,8 tot 1,85 kilo. Daarna verschuift hij het hek zodat de hanen meer ruimte krijgen. Na 38 dagen wil hij alle hennen op een gewicht van 2 tot 2,1 kilo wegladen. Hierna krijgen de hanen de hele stal ter beschikking. De hanen wil Van Lier na 43 tot 45 dagen afleveren op eindgewichten van 3,2 à 3,3 kilo. Van Lier levert zijn kuikens aan de Kuikenaer. Deze worden dus door Plukon geslacht. „Ik hoop dat de hanen dankzij de ovale voerpan meer eten en dus ook sneller op gewicht zijn zodat ik ze na 43 of 44 dagen weg kan laden en we meer tijd overhouden om de stallen schoon te maken zodat ik met een zevenweekse planning kan blijven werken.”
Van Lier nam het akkerbouwbedrijf in 1998 op zijn twintigste over nadat zijn vader overleed. In 1998 bouwde hij zijn eerste vleeskuikensstal, in 2007 zijn tweede en in 2015 de derde. In 2013 bouwde de Brabander ook nog een aardappel bewaarloods.
De vleeskuikenhouder koos voor een warmtewisselaar inclusief verwarming van Sommen. „In 1998 ben ik gestart met een klimaatcomputer van Sommen en dat is mij altijd goed bevallen. Wanneer ik vragen heb, helpen ze met altijd netjes.”
In de warmtewisselaar zit een verwarmingselement die verwarmd wordt met warm water. In de stal zitten ook nog vier aansluitpunten voor kachels. „Mocht de (verwarming in de) warmtewisselaar een keer niet doen, dan heb ik nog iets achter de hand.” Hij beschikt al over kachels om aardappels te drogen en die kachels kan hij dan in de stal hangen en laten werken volgens de klimaatcomputer. „In de klimaatcomputer is die module al geïnstalleerd.”
De luchtinlaat van de warmtewisselaar zit in het midden van de stal.
Een overzicht van de nieuwe stal waar 6 voer en 6 drinklijnen hangen, die allemaal elektrisch oplierbaar zijn.
Van Lier koos voor lengteventilatie en liet 14 ventilatoren in de achterwand inbouwen, waarvan 1 frequentie gestuurde en 13 aan/uit ventilatoren. De gezamenlijke capaciteit van de ventilatoren is 392.000 kuub per uur. De eerste stap van de ventilatie doet de warmtewisselaar. Inclusief de warmtewisselaar kan hij ruim 10 kuub per kuiken per uur ventileren. „Ik kies liever voor wat extra capaciteit zodat ik geen problemen krijg als er in de zomer een keer een ventilator uitvalt.”
De stofopvang achter de stal.
Vanwege de breedte van de stal 25 meter (binnenwerk) koos hij voor Flash inlaatventielen. „Deze zijn speciaal voor brede stallen ontwikkeld en in stal 2 werk ik ook met deze luchtinlaatventielen en ben ik hier tevreden over”, motiveert hij. Voorin de stal zitten ook enkele tunnelkleppen. „Die zitten in stal 2 ook en komen daar goed van pas op extreem warme dagen in de zomer.” In de stal wordt volgende ronde nevelkoeling geïnstalleerd en voor het zomer is, komt er ook nog buitenkoeling aan de stal.
De stalcomputer van de stal is met een touchscreen te bedienen.
De vleeskuikenhouder voert alle drie stallen vanuit één voerkeuken. Hij heeft vijf silo’s. Eén tarwe silo voor ongeveer 32 ton en vier voersilo’s voor ongeveer 27 à 28 ton; twee voor het hanenvoer en twee voor het hennenvoer. „De hanen krijgen iets minder eiwitrijk voer dan de hennen omdat ze harder groeien. Daarmee verlaag ik de voerkosten omdat granen goedkoper zijn dan soja. Ook krijg ik drogere mest omdat de vertering wordt verbeterd.”
Van Lier heeft ongeveer 30.000 euro geïnvesteerd voor het hekwerk in de drie stallen en het aanpassen van de voercomputers om de hanen en hennen apart te huisvesten en voeren. De totaalkosten van de nieuwe stal noemt hij liever niet in de media. Vanwege de kleigrond in het West-Brabantse Hoeven moet hij extra kosten maken voor de fundering ten opzichte van zandgrond. „De harde laag zit 6 meter diep onder de grond, daarom moeten er betonpalen van 6 meter de grond in, voordat ik spanten kan plaatsen.”
De vleeskuikenhouder plaatste, net als op stal 2 en de aardappelbewaarloods, zonnepanelen op het dak van de nieuwe stal. „Ik ben gelukkig ingeloot voor de SDE subsidie anders had ik het niet gedaan”, zegt hij. Met de 1.330 zonnepanelen op beide daken is hij zelfvoorzienend qua elektriciteitsgebruik. „Ik lever zelfs iets meer stroom dan dat ik gebruik.”
De omvormers, die de zonne-energie omzetten in elektriciteit, hangen op een stofvrije plek.
Vanwege de breedte van de stal koos Van Lier voor dakgoten om het regenwater snel af te voeren.
De Brabander beschikte al over een zelfstartend noodstroomaggregaat. Tijdens de uitbreiding is er een ander aggregaat geplaatst, voldoende om alle drie stallen van elektriciteit te voorzien.
Van Lier werd begin dit jaar ingeloot voor de POR-regeling. „Daarmee heb ik geluk gehad want er waren meer aanvragen dan rechten.” De vleeskuikenhouder kocht dit jaar pluimveerechten zodat hij geen rechten meer bij hoeft te leasen nu of volgend jaar.
Vanuit de weg is de grote aardappelbewaarloods goed te zien. De vleeskuikenhouder ontving donderdag 10 december nieuwe kuikens. Vanaf de volgende ronde gaat hij de hennen en hanen gescheiden huisvesten en voeren. Nu was het allemaal te kort dag. De vleeskuikenhouder ziet meerwaarde in het gescheiden houden van hanen en hennen, maar sluit ook niet uit dat hij in de toekomst overstapt naar de Kip van Morgen. „Als de markt dat vraagt, kan ik dat in één, twee of alle drie stallen gaan doen.”
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.