Duidelijke afname van ESBL-bacteriën op kippenvlees
Dat blijkt uit onderzoek van professor Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda. In 2009 bevatte ruim 81 procent van de geteste monsters pluimveevlees multiresistente bacteri en in 2013-2014 was dat aandeel 84 procent. In juni en juli van dit jaar vonden de onderzoekers nog maar bij 47 procent van het vlees afkomstig uit vier verschillende supermarktketens multiresistente bacteri. Bij de gevonden bacteri ging het in 90 procent van de gevallen om een E.coli-bacterie.
Besmet met ESBLs
E van de vier supermarktketens scoort veel slechter dan de andere drie. Daar is bijna 75 procent van het pluimveevlees nog steeds besmet met bacteri met ESBL's. Bij de best scorende supermarkt is dat ruim 25 procent. De onderzoekers willen de namen van de supermarkten niet naar buiten brengen.
Sinds 2009 is het antibioticagebruik in de intensieve veehouderij met circa 60 procent afgenomen. Die daling is vooral opgetreden in de jaren 2010 tot en met 2012. In 2013 en 2014 nam het antibioticagebruik ook nog af, maar niet meer zo sterk als in de jaren ervoor. Het is niet duidelijk waarom de terugloop van de multiresistente bacteri later is opgetreden, dan de afname van het antibioticagebruik.
Multiresistente bacteri zijn bacteri die ongevoelig zijn voor verschillende typen veelgebruikte antibiotica. De onderzoekers hebben specifiek gekeken naar bacteri die door toedoen van het enzym ESBL ongevoelig zijn voor de werking van voor mensen belangrijke antibiotica.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ingrid Zieverink