‘Marktbalans en vogelgriep uitdagingen voor pluimveesector in 2016’
Dat stelt Rabobank in het woensdag 2 december verschenen kwartaalbericht Pluimveevlees.
De start van 2016 zal in het teken staan van het zoeken naar een nieuwe marktbalans, zegt analist Nan-Dirk Mulder. Met spanning wordt uitgekeken naar de vogeltrek in de wintermaanden vanwege het verhoogde besmettingsrisico van vogelgriep en de recente uitbraken van H5N1 in Frankrijk is hierbij zorgwekkend. Een verstoorde marktbalans leidt bij een eventuele vogelgriepuitbraak tot een snellere daling van de marges.
2015
De markt bleef in het derde kwartaal nog redelijk in balans doordat de productie in Nederland en Duitsland daalde ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. Oorzaak hiervan is de ingezette trend naar een lagere bezettingsgraad in deze markten, door de opkomst van nieuwe marktconcepten zoals 'Nieuwe standaard kip' van Jumbo en de 'Goed nest kip' van Albert Heijn. Deze concepten zijn vooral gericht op dierenwelzijn.
De terugval is gecompenseerd door een productiestijging in Polen Hongarije en Spanje in 2015. De verwachting is dat de Europese productie van pluimveevlees in 2015 uiteindelijk met 1,9 procent stijgt, en dat de vraag in 2015 met eenzelfde percentage toeneemt.
Rendement op korte termijn
De seizoensmatige terugval van de vraag zet het rendement eind 2015 en begin 2016 onder druk. De totale export in de eerste twee kwartalen van 2015 lag 2 procent lager dan in 2014. Dit valt nog mee, gezien de 100.000 ton aan export naar Rusland die is weggevallen en de beperkingen in het begin van het jaar door exportrestricties na vogelgriepuitbraken in diverse landen.
Deels is dit opgevangen door toegenomen export vanuit vogelgriepvrije landen, maar de recente uitbraken van vogelgriep in Frankrijk zal dit opnieuw onder druk zetten aangezien Frankrijk een belangrijke exporteur is in de Europese markt, met name van hele kip naar het Midden Oosten.
De gemiddelde exportprijs lag in de eerste drie kwartalen van 2015 nog steeds hoger (1,45 euro/kg) dan in 2014 (1,36 euro/kg). Deze prijs daalde begin van het vierde kwartaal in 2015 scherp door het wereldwijd te hoge aanbod van pluimveevlees.
Vooruitzicht gematigd positief
De vooruitzichten voor de Europese pluimveevleesindustrie blijven nog gematigd positief. Belangrijk is om de recente groei van het aanbod in Oost- en Zuid-Europa in balans te brengen met de marktvraag.
Door de dalende varkensprijzen wordt de marktsituatie extra getest. Consumenten kunnen in goedkoop varkensvlees een alternatief vinden voor pluimveevlees.
Positief vooruitzicht broedeieren
De vrije marktprijzen voor broedeieren daalden de laatste weken sterker dan verwacht. De jaarlijks dalende vraag in deze periode, de hoge prijzen en ook de verzwakking van lokale valuta in exportmarkten hebben de prijs doen dalen.
De verzwakte Russische roebel raakt de Europese export van broedeieren extra hard doordat circa 60 procent (660 miljoen broedeieren in 2014) van de totale export uit de EU naar dat land gaat. De vrijemarktprijs daalde sinds begin oktober 2015 met 9 eurocent ten opzichte van het gemiddelde van 27 eurocent in de eerste drie kwartalen van dit jaar.
Door de snel stijgende productie van pluimveevlees in de belangrijkste exportlanden voor broedeieren verwacht de Rabobank dat de vraag naar broedeieren begin 2016 weer zal herstellen.