‘Gezondere kip bij wittere eieren’
Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Universiteit bij legmoederdieren. Tot nu toe werd altijd gedacht dat het fokken van gezondere leghennen ervoor zou zorgen dat ze minder eieren zouden leggen, maar dat bleek in ons onderzoek niet het geval, zegt onderzoeker Tom Berghof.
Uit het onderzoek bleek verder dat de nakomelingen het gezondst waren bij eieren met witte iets zwakkere eischalen.
Natuurlijke antilichamen
Als eieren een wittere eischaalkleur hadden, dan waren de natuurlijke antilichamen niveaus in de nakomelingen hoger. Als eieren een sterkere eischaal hadden, dan waren de natuurlijke antilichamen niveaus in de nakomelingen lager, vertelt Berghof.
Onderzoekers van Wageningen UR verwachten dat het niveau aan natuurlijke antilichamen invloed heeft op de gezondheid van leghennen, maar wetenschappelijk bewezen is dat (nog) niet.
Antilichamen
Antilichamen zijn eiwitten aanwezig in zieke dieren, die de ziektewekker aanvallen. Deze antilichamen worden pas gemaakt nadat het dier ziek is geworden. Echter, natuurlijke antilichamen (NAb) zijn antilichamen aanwezig in gezonde dieren zonder (eerdere) blootstelling aan de ziekteverwekker.
NAb zijn pas relatief kort geleden ontdekt in landbouwhuisdieren. Deze antilichamen zijn nodig bij het voorkomen en bestrijden van binnendringende ziektes door aan deze vast te plakken.
Onderdeel van immuunsysteem
Daarmee voorkomen NAb verdere verspreiding in het lichaam, maar waarschuwen en activeren ze ook andere delen van het immuunsysteem. NAb zijn dus een essentieel onderdeel van het immuunsysteem.
Eerdere studies laten veelbelovende resultaten zien: hogere NAb-niveaus in leghennen worden geassocieerd met een grotere kans om te overleven. Fokken voor natuurlijke antilichamen kan dus de strategie zijn om algemene ziekteresistentie te verbeteren. Maar selectie voor NAb mag niet resulteren in verminderde productie.
Vervolgonderzoek
Het lijkt dus dat een bepaalde relatie aanwezig is tussen de eischaal en het immuunsysteem, met name voor de eischaalkleur, zegt Berghof. Momenteel wordt deze relatie verder onderzocht, aangezien dit nog niet eerder in kippen is gevonden.
Lees het volledige nieuwsbericht op de website van Wageningen UR.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Wageningen UR
Beeld: Ruth van Schriek