Marge op eieren ruim verdubbeld
In 1945 betaalden consumenten 7 eurocent per ei en ontvingen leghennenhouders 6,4 cent per ei. In 2014 lag de consumentenprijs op 18 cent per ei terwijl een leghennenhouder er 6,3 cent per ei voor ontving.
Dat betekent dat brutowinstmarge voor handelaren en supermarkten van 8,6 naar 65 procent is gestegen vanaf 1945 tot 2014. Bovendien is de werkelijke consumentenprijs bijna 5 keer goedkoper is geworden.
Dat blijkt uit een tabel (Bron: Boerderij, 2015) die Leo den Hartog, Research en Development directeur van Trouw Nutrition afgelopen vrijdag 20 november 2015 tijdens zijn presentatie op de Algemene Ledenvergadering van De Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) in Renkum liet zien. Het is niet bekend om welk type eieren het gaat.
Jaar | Eierprijs leghennenhouder | Consumentenprijs | Verschil | Marge | Werkelijke consumentenprijs |
1945 | € 0,064 | € 0,07 | € 0,006 | 8,57% | € 0,84 |
1965 | € 0,062 | € 0,09 | € 0,028 | 31,11% | € 0,50 |
1985 | € 0,060 | € 0,12 | € 0,060 | 50,00% | € 0,21 |
2005 | € 0,034 | € 0,14 | € 0,106 | 75,71% | € 0,16 |
2014 | € 0,063 | € 0,18 | € 0,117 | 65,00% | € 0,18 |