‘Bedenk voor aankoop leghennen doelen koppel’
Dat vertelde verkoopadviseur Jan van Mullekom van Vitelia Voeders maandagavond 16 november in Duiven tijdens de studieavond Wat wil de kip anno 2020 van de voerfabrikant. Het staltype in de opfok moet afgestemd zijn op de legstal, zegt Van Mullekom, die een eigen opfokbedrijf voor leghennen heeft en daarnaast 15 tot 20 uur per week voor Vitelia werkt.
Ook moet een leghennenhouder zich afvragen of hij opfokhennen wil uit een pluimvee-arm of -rijk gebied en welke genetica, kleur ei en wanneer. Bij de opfokker moet bijvoorbeeld duidelijk zijn wanneer een leghennenhouder het eerste ei wil zodat de opfokker zijn lichtschema daarop aan kan passen. De verkoopadviseur adviseert dimbare verlichting en een lichtsterkte van ongeveer 15 lux toe te passen in de opfok.
Vanwege het aankomende verbod op snavelbehandelen fokt Van Mullekom nu al hennen met hele snavels op. Hij heeft goede ervaringen met het gebruik van pikblokken vanaf dag 1 als afleidingsmateriaal. Doordat de kuikens erop pikken, wordt het puntje van zelf kleiner. Bovendien kun je aan het pikgedrag op de pikblokken zien hoe de kip in zijn vel zit.
Dioxine in gasbetonblokken
De voerfabrikant adviseert het gebruik van zoute pikblokken in plaats van gasbetonblokken of stenen om dat die laatste twee mogelijk met dioxine besmet kunnen zijn.
De opfokker gebruikt zelf geen luzerne als afleidingsmateriaal. Als je met luzerne in de opfok werkt moet het in de legstal ook gebruikt worden omdat de hennen eraan gewend zijn en het een belangrijke ruwe celstofbron is. Als ze dan opeens geen luzerne meer krijgen, kan dat leiden tot verenpikken in de legstal. Pas met luzerne starten in de legstal kan wel volgens hem.
Vitelia raadt leghennenhouders aan om samen met alle partijen (hennen leverancier, dierenarts en voerfabrikant) na zes of zeven weken de opfokhennen de eerste keer te bekijken. En na zestien weken voor de tweede keer voor een goed overgang.
Legstal direct comfortabel
De voerfabrikant adviseert een staltemperatuur van 20 tot 21 graden Celsius in de leghennenstal. Nu komen we nog teveel legstallen tegen die niet goed opgewarmd zijn voordat de hennen komen en waar het maar 17 graden Celsius is en dan gaat het bij de opstart al fout, zegt de verkoopadviseur. De zitstokken moeten warm zijn. Een pluimveehouder kan bijvoorbeeld kachels inhuren om zijn stal voor die tijd te verwarmen.
Ook moet een leghennenhouder het vocht uit de stal ventileren en zorgen voor minimaal 2 centimeter strooisel. De opfokhennen zijn strooisel gewend. Bovendien moet het onderhoud tijdens de leegstand gebeuren en niet bij aanvang van de koppel. Vervang kapotte lampen en repareer inlaatventielen. Een kapotte inlaatklep zorgt voor tocht en kan meteen al voor clostridium zorgen.
Fijne structuur legmeel
Verder adviseert Vitelia dimbare verlichting in de legstal (begin bij 15 lux tot 25 lux) en daglicht te kunnen uitschakelen. De voerfabrikant raadt leghennenhouders aan om 15 minuten nadat de lampen aan zijn gegaan te beginnen met de eerste voerbeurt en pas met de tweede voerbeurt te beginnen wanneer de voerketting leeg is. De derde, vierde en vijfde voerbeurt moeten respectievelijk 2, 2,5 en 2,5 uur later komen.
De voerfabrikant kiest voor een fijne structuur van het opfok en legmeel zodat de hennen langer aan het vreten zijn en dit dus meer afleiding biedt. En ook voor meer ruwe celstof (door middel van bijvoorbeeld haver) zodat het voer trager door de darm gaat en beter wordt benut. In de opfok eten de hennen maar 5,5 kilo voer, daarom zou ik er niet op besparen en kiezen voor kwaliteitsopfokvoer, zegt de verkoopadviseur.
Volgens Van Mullekom moet er meer aandacht komen voor de waterkwaliteit in legstallen door de leidingen wekelijks te reinigen. Hij raadt aan om opfokhennen in de zomer na 17 7,5 weken en in de winter na 18 weken te verplaatsen naar de legstal.