‘Probiotica kan kreupelheid verminderen’
Dat zei Professor Robert Wideman uit de Verenigde Staten dinsdag 10 november op het symposium The Multifacets of Gut Performance and Lameness in Gent, dat was georganiseerd door Biomin en Panagro Health & Nutrition.
Zes jaar geleden is Wideman begonnen met onderzoek naar kreupelheid veroorzaakt door bacterie infecties (BCO Lameness) omdat het steeds meer voorkomt in de VS en Europa, schrijft Panagro Health & Nutrition in een persbericht. Een eerste oorzaak is het enorme groeipotentieel van het moderne vleeskuiken, zegt Wideman.
De snelle en vooral vroege groei zorgt voor een hoge belasting op een onvolgroeid bot. Hierdoor worden de groeischijven dikker en zijn ze gevoeliger voor kleine scheurtjes, legt hij uit.
Bacteri tasten heupkop aan
Deze beschadigingen komen vooral voor op het bovenste gedeelte van het bot, zoals de heupkop, omdat het bovenste gedeelte twee keer zo snel groeit als het onderste. Door deze schade in de groeischijf kunnen bacteri daar makkelijker koloniseren en tasten ze de heupkop aan. In het ergste geval leidt dit tot heupkopnecrose waarbij de kuikens zichtbaar kreupel zijn, zegt de Amerikaanse Professor.
Bij uitbraken van kreupelheid hebben Wideman en zijn collegas tientallen bacteriesoorten kunnen aantonen die zich in het bot bevonden. Hierbij stuitte ze niet alleen op de Enterococcus cecorum maar er werden ook Staphylococcen, Streptococcen, Salmonellas en E. coli gevonden. Verondersteld wordt dat de bacteri via de darm in de bloedsomloop terecht komen waardoor ze het bot kunnen bereiken. Een lekkende darm (leaky gut) is hier de oorzaak van.
Lekkende darm
Volgens de Belgische onderzoekerGunther Antonissen, die de bijna honderd bezoekers op het symposium toesprak, zijn er meerdere factoren die een lekkende darm veroorzaken. Naast voersamenstelling, pathogenen en managementfactoren heeft hij aangetoond dat ook mycotoxinen een oorzaak kunnen vormen.
Al deze factoren hebben ook een negatieve invloed op het evenwicht tussen gunstige en schadelijke bacteri in de darm. Het toedienen van gunstige bacteri, oftewel probiotica, heeft een positieve invloed op dit evenwicht, zegtAntonissen.
Probiotica vermindert kreupelheid
In vijf onafhankelijke experimenten heeft Professor Wideman bewezen dat probiotica het percentage kreupele kuikens aanzienlijk verminderd. De redenering hierachter is dat probiotica ook de productie van de beschermende slijmlaag in de darm bevordert en een gunstig effect heeft op het dichthouden van de darmcellen (tight junctions). Hierdoor kunnen er geen ongewenste bacteri in de bloedbaan terecht komen en letsel veroorzaken in de heupkop.
Een praktijkervaring in Nederland bevestigt het resultaat uit de experimenten. Gino Tottvan Panagro presenteerde een proef waarin het gebruik van antibiotica werd voorkomen door het toepassen van PoultryStar, een geregistreerd product met meerdere pluimvee specifieke bacteriestammen inclusief prebiotica.
Prebiotica
Professor Richard Ducatelle liet zien dat het tegelijk toedienen van pro- en prebiotica een synergetisch effect heeft en ook wel synbiotica wordt genoemd. Prebiotica is onverteerbaar voor de gastheer maar dient als voeding voor de gunstige bacteri in het onderste gedeelte van darm. In dit gedeelte produceert zon 60 procent van de bacteri boterzuur waardoor het toevoegen van boterzuur als additief overbodig kan zijn.
Op woensdag 18 november zal Professor Wideman zijn expertise delen in een webinar. Inschrijven voor de webinar is gratis.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Panagro Health, Nutrition
Beeld: Susan Rexwinkel