‘Adequate alarmering essentieel voor dierwelzijn, continuïteit en imago’
Een ventilatiesysteem dat uitvalt zonder tijdige alarmering of een te laat brandalarm kan grote gevolgen hebben voor de veestapel. Daarom zijn verzekeringsmaatschappijen Interpolis en Avero een campagne gestart om de veehouder te vertellen hoe belangrijk het is dat apparatuur en alarm goed functioneren.
Brandveiligheidseisen
Het gebeurt niet alleen in oude stallen dat er brand uitbreekt. Recentelijk zijn er diverse branden geweest in nieuwe stallen die voldeden aan alle brandveiligheidseisen zoals Brandklasse B-materialen, compartimentering en soms zelfs een sprinklersysteem. Oorzaak van de branden bleek in een aantal gevallen het niet tijdig afgaan van of reageren op het alarmeringssysteem te zijn. Daardoor sloeg de brand uit naar andere delen van de stal.
De voorbeelden geven aan dat op het vlak van alarmering nog winst te behalen valt. Dat geldt volgens John de Hoon, sectormanager Veehouderij van Interpolis, voor de detectie en alarmering bij brand, maar ook voor uitval van belangrijke apparatuur zoals ventilatiesystemen.
De verzekeringsman legt uit waarom dit belangrijk is: De veehouder is er alles aangelegen om de conditie van zijn dieren zo optimaal mogelijk te houden. Dat bepaalt het succes van zijn product. Tegenwoordig krijgt een zeug dertig biggen per jaar door verbetering van diergezondheid en genetica. Om de biggen groot te brengen, moet de huisvesting goed zijn. Het mag zeug en big eigenlijk aan niets ontbreken; zeker niet aan de basisvoorwaarden water, licht, voer, warmte en lucht. Het klimaat wordt helemaal automatisch gestuurd door regelapparatuur. En dat is prima. Maar daarmee is de veehouder sterk afhankelijk van de techniek.
Alarmsignalen
Een goed alarmeringssysteem is voor een goede bedrijfsvoering onontbeerlijk. Bij de installatie van systemen dient in het gesprek met de installateur ook het alarmsysteem ter sprake te komen. Welke alarmsignalen geeft men aan de verschillende apparatuur met de daaraan gekoppelde maatregelen? Een uitval van de voerinstallatie heeft daarbij minder prioriteit dan het stilvallen van de ventilatie.
De Hoon vervolgt: In de praktijk zien we dat de alarmsystemen regelmatig afgaan. Ik denk dat bij elke willekeurige boer de bellen een keer per week gaan rinkelen. Maar te vaak alarm, werkt averechts. De veehouder wordt alarmmoe. Verder is het belangrijk om onderscheid aan te brengen in alarm: klimaat is essentieel, voer minder.
Lees het hele artikel in de nieuwe Boer & Bouwdie zaterdag 7 november verschijnt bijAgrios regiobladen Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf.Ontvangt u Boer & Bouw niet?Vraaghiereen exemplaar aan.