‘Pas management leghennen aan in wintermaanden’
Maar over het algemeen is legpluimvee redelijk bestand tegen de kou. Dat schrijven nutritionist Fabien Galea en geneticus Teun van de Braak van fokkerijorganisatie Hendrix Genetics (ISA) in een persbericht.
De koude lucht die in de stal binnenkomt valt als het ware naar beneden en verdrijft hierdoor de warme lucht van de grond, waardoor er een onwenselijke luchtstroom ontstaat. Er is in feite sprake van een neerwaartse spiraal; de koude lucht is ten opzichte van de warme lucht minder goed in staat om de hogere luchtvochtigheid te absorberen, waardoor het vocht neerslaat op de grond. Het strooisel kan hierdoor gemakkelijker aan elkaar plakken waardoor er dikke mest-plakkaten/ koeken kunnen ontstaan, aldus de auteurs.
Enteritis bij jonge hennen
Als de mest aangekoekt raakt is er een verhoogde kans op het ontstaan van te hoge ammoniak en koolstofdioxide niveaus. Deze verhoogde niveaus kunnen leiden tot ontstekingen van de luchtwegen met ademhalingsproblemen tot gevolg. Daarnaast kan het met name bij een jong koppel leiden tot enteritis omdat het verteringsgestel te sterk afgekoeld raakt door contact met het koude strooisel en mogelijk koude legnesten.
Een deel van deze problemen kunnen voorkomen worden door te zorgen voor een goed werkend verwarmingssysteem in combinatie met een goede ventilatie. Daarnaast is het voor een jong koppel zeer belangrijk dat de stal bij aankomst voldoende verwarmd is (een check; het metaal mag niet koud aanvoelen).
Het is ook zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de hennen voldoende de tijd krijgen om te acclimatiseren aan hun nieuwe omgeving en dat ze hun lichaamsreserves kunnen opbouwen voordat ze beginnen met leggen. Dit komt de persistentie zeer ten goede.
Dieren vreten meer
Door de daling van de temperatuur zullen de dieren ook meer gaan vreten, zodat ze extra energie hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te kunnen houden. Het is dus belangrijk om te zorgen dat de dieren genoeg kunnen vreten, met name voor de jonge hennen is dit van belang.
Voedselopname is direct gerelateerd aan de grootte van het ei, het is dus zeer waarschijnlijk dat de gemiddelde ei-grootte in deze koudere periode in omvang toe zal nemen. Maar met voer kan je veel sturen, en dus ook deze mogelijk ongewenste toename in ei-grootte! De voedingsspecialisten van ISA kunnen hierbij adviseren, meldt de fokkerijorganisatie in haar persbericht.
Dekkend verkenkleed essentieel
Maar om lichaamswarmte goed te kunnen reguleren is zeer zeker ook een goed dekkend verenkleed van belang! Een hen met een goed verenkleed is beter in staat om haar eigen lichaamswarmte vast te kunnen houden en zal dus minder snel geneigd zijn om meer te gaan eten omdat ze minder energieverlies heeft in tegenstelling tot een hen met een aangetast verenkleed.
Dagelijkse observatie van het gedrag van uw koppels is in deze periode dan ook van groot belang! Het gedrag van uw dieren vertelt ontzettend veel over de behoeftes van uw hennen, en dus de noodzaak om veranderingen door te voeren om mogelijke schade van pikkerij aan uw koppel te voorkomen.
Stal egaal verwarmen
Naast een goede voorziening van voer is een goedwerkende watertoevoer van essentieel belang om uw koppel in optimale conditie te houden. Tijdens langere periodes van matige en strenge vorst moet er zeker extra aandacht worden besteed aan de waterleidingen zodat bevriezing voorkomen kan worden.
Begint bij goede start
Maar zoals al eerder genoemd, alles begint met een goede start! Zorg voor een comfortabele egaal verwarmde temperatuur in de stal; jonge dieren hebben namelijk de neiging om dicht op elkaar te kruipen om zo gebruik te maken van elkaars warmte. Hierdoor kan verdrukking en verstikking ontstaan.
Een egaal verwarmde stal zorgt ervoor dat de dieren zich vanaf dag n thuis kunnen voelen in de stal, en zich daardoor ook beter over de stal gaan verspreiden, de kans op verdrukking kan hierdoor aanzienlijk verminderd worden.
Zorg daarnaast voor voldoende vers water en voer, observeer het gedrag van uw dieren regelmatig en stem het lichtschema af op dat van de opfokker. Geef uw hennen ook de tijd om goed op te kunnen starten, dit heeft een gunstig effect op de latere persistentie!
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Fabien Galea, Nutritionist, Teun van de Braak, Fokker, Hendrix Genetics, ISA
Beeld: Ellen Meinen