‘Voer een CAO voor kippenvangers in’
Kippenvangers doen zwaar werk en moeten hiervoor een hogere beloning krijgen dan de 1.400 tot 1.450 die ze nu per maand ontvangen bij een fulltime dienstverband, zegt Keen. Gemiddeld werkt Keen iets minder dan 40 uur per week als kippenvanger. 40 uur of meer per week kippen vangen is niet vol te houden, zeker niet als je ouder wordt, zegt hij.
Kippenvangers hebben geen CAO en bouwen geen aanvullend pensioen op en dat is schandalig, vertelt Keen. Ik spaar nu elke maand 50 euro van mijn vangloon voor mijn oude dag.
Keen vindt dat de extra personeelskosten in verband met het nachttarief en onregelmatigheidstoeslagen vooral van de slachterijen en (tussen)handelaren moeten komen omdat die het meest verdienen in de keten. Als de slachterijen per kilo kip iets meer betalen kan dat gebruikt worden om de vangbedrijven te compenseren zodat die hun vangers meer uit kunnen betalen, stelt Keen voor.
Duitse vangbedrijven goedkoper
Als het tot een CAO voor kippenvangers komt, hebben de vangbedrijven in het oosten en zuiden van het land mogelijk wel een probleem vanwege de oneerlijke concurrentie van buitenlandse vangbedrijven, geeft Keen aan.
Buitenlandse vangbedrijven vangen net als Nederlandse met zes tot acht personen en betalen hun personeel 5 euro per volle vrachtwagen en dat is veel te weinig, zegt hij. Bovendien zijn die buitenlandse vangbedrijven niet IKB gecertificeerd volgens Keen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Den Ouden Oirschot B.V.