‘Ochtend- en avondvoer optie voor oudere leghen’
Dat vertelde onderzoekster Evelyne Delezie van het Vlaamse ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) dinsdag 27 oktober tijdens de Studiemiddag leghennenhouderij in het Vlaamse Geel. Volgens haar blijft de productie bij oudere hennen op peil, dit is dan ook geen knelpunt.
Delezie stelde tijdens haar presentatie de vraag of het realistisch is dat leghennenhouders in 2020 hun hennen 100 weken aanhouden, zonder ruiperiode en gemiddeld 500 eieren per hen rapen. De onderzoekster ging daarbij in op het belang van voer voor het langer aanhouden van leghennen.
65 gram ideaal
Bij het langer aanhouden van hennen is het in de hand houden van het eigewicht en het calcium, fosfor en vitamine D3 metabolisme gift cruciaal, zegt Delezie. 65 gram is een ideaal eigewicht. Ze denkt dat consumenten niet geteresseerd in zware eieren van bijvoorbeeld 75 gram.
De verhouding van de eischaal tegenover het ei neemt af bij het ouder worden van de leghennen. Daarnaast is de eischaal van die eieren dunner en dat resulteert in een grotere kans op breukeieren bij de leghennenhouder of verderop in de keten.
Dit zorgt voor veel besmeurde eieren en mogelijke contaminatie en dat wil een afnemer niet. Ook verslechterd dit de hygie op een pluimveebedrijf en zorgt het voor veel ergernis doordat er problemen met eierbanden kunnen ontstaan.
5 gram calcium per dag
Oudere leghennen moet meer calcium gevoerd worden dan jonge omdat ze het minder goed verteren, zegt Delezie. Uit onderzoek blijkt dat leghennen vanaf 80 weken iedere dag 5 gram calcium per hen op moeten nemen, zegt Delezie.
Er bestaat fijn en grof calcium en hennen moeten beide binnenkrijgen omdat fijn calcium snel wordt opgenomen en grof langzaam, maar wat de percentages van beide moeten zijn bij oudere leghennen, is nog niet bekend en moet nog worden onderzocht, zegt ze. Door strooien van grit of kiezel kan hennen bijvoorbeeld grof calcium worden verstrekt en fijn calcium zit bijvoorbeeld gemengd in het mengvoer.
Daarnaast is een goede darmgezondheid ook essentieel. Bij een goede darmgezondheid kunnen de hennen de voedingsstoffen uit het voer opnemen, licht Delezie toe. Bovendien is het van groot belang dat de deeltjesgrootte van het mengvoer gelijk is, want dan krijgen alle hennen dezelfde voedingsstoffen binnen en is geen selectie mogelijk.
Praktijkonderzoek in Geel
Het ILVO doet nu op het proefbedrijf pluimveehouderij in Geel onderzoeken met verschillende soorten voer bij zowel witte als bruine hennen om te bepalen wat het beste voer is voor hennen bij het langer aanhouden.