Universiteit Gent produceert vleeskuikenvoer op basis van insecten
Momenteel loopt in samenwerking met Belgabroed een vleeskuikenproef waarbij onderzocht wordt of de aanwezigheid van insecten in het rantsoen invloed heeft op de groei en de gezondheid van de vleeskuikens en op de smaak van het vlees.
Omdat kippen van nature omnivoren zijn wordt verondersteld dat het aanbieden van dierlijke eiwitbronnen zal leiden tot gezondere en sterkere dieren.
Afhankelijk soja verminderen
De zwarte soldatenvlieg is een klein, langwerpig en zwart vliegje uit Amerika waarvan vooral de larven een zeer interessante, alternatieve eiwitbron vormen in de veevoeding. Behalve een hoog aandeel aan eiwitten brengen deze larven ook grote hoeveelheden ruw vet aan.
Omdat deze vliegen hier gekweekt kunnen worden, kunnen ze mee helpen om de afhankelijkheid aan de buitenlandse eiwitstromen zoals soja te verminderen.
Afval verwerken
Doordat de larven van de zwarte soldatenvlieg in staat zijn om op een efficite wijze laagwaardige biomassas zoals GFT-afval op te waarderen tot hoogwaardig eiwit kunnen ze ook mee helpen bij het verwerken van de steeds verder toenemende afvalberg.
Het onderzoek gebeurde in kader van een lopend Tetra-project, in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven en Thomas More. De larven zelf zijn afkomstig van het bedrijf Millibeter, schrijft de Universiteit Gent op haar website.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Universiteit Gent
Beeld: YouTube