Vlaams parlementslid wil politiek debat over einde kooihuisvesting
Vorige week besliste Duitsland als eerste Europees land om kooihuisvesting en koloniehuisvesting (oftewel klein-volie huisvesting) van leghennen in 2025 te verbieden. Alleen in noodgevallen krijgen leghennenhouders uitstel tot uiterlijk 2028. Bovendien worden per direct geen vergunningen meer verstrekt voor nieuwbouwplannen van kooistallen.
Engelbosch wil dat Vlaanderen op termijn dat voorbeeld volgt maar wil wel eerst overleg met de sector, schrijft het Vlaamse Pluimvee Actueel in haar wekelijkse nieuwsbrief. Het moet een volgende stap zijn naar meer dierenwelzijn. Ik wil vandaag geen nieuwe voorwaarden opleggen, want heel wat boeren hebben de afgelopen jaren investeringen gedaan om hun legbatterijen te verrijken, maar een verdere evolutie mag geen taboe zijn, zegt Engelbosch.
Gelijk speelveld
Engelbosch hoopt volgende week in de commissie dierenwelzijn in het Vlaams Parlement de
coalitiepartners te overtuigen om hoorzittingen met de sector te agenderen.
Ik begrijp de bezorgdheid van de collegas als ze verwijzen naar het gelijke speelveld dat er op Europees niveau moet zijn. Maar er is niet enkel de beslissing van Duitsland, ook de consument koopt tegenwoordig veel bewuster en meer en meer supermarkten en fastfoodrestaurants weigeren kooi-eieren te gebruiken.
Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds ondersteunt vandaag de investeringen en uitbreidingen in stallen, ook die van de huidige kooisystemen. Door deze ondersteuning gerichter in te zetten en te focussen op de diervriendelijke alternatieven kunnen wij boeren motiveren om wel voor die diervriendelijke alternatieven te kiezen, aldus Engelbosch.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Pluimvee Actueel
Beeld: YouTube