‘Nog geen goede ervaringen met onbehandelde snavels’
De pluimveehouders houden in Barneveld 39.600 vrije uitloop hennen van dezelfde leeftijd in drie stallen. In de kleinste stal zetten ze in oktober 2014 6.000 witte LSL hennen met onbehandelde snavels op om ervaringen op te doen met het houden van hennen met hele snavels.
Na ongeveer tien weken trad bij de hennen een lichte darmstoring op. Binnen een week tijd veranderde het gedrag van de hennen sterk en gingen ze veren pikken, zegt Gina van Elten. Dat terwijl de witte LSL hen bekend staat als rustige hen.
Ook in de andere twee stallen, met behandelde witte LSL en Dekalb hennen, kregen de hennen te maken met een darmstoring. Maar in die twee stallen herstelden de hennen gauw, vertelt Van Elten. Het meest opvallende verschil tussen behandelde en onbehandelde hennen vindt ze het verschil in reactie, vooral qua stress.
Lagere eierproductie
Het verenpikken in de kleinste stal stopte nadien echter niet meer, waardoor de hennen nu op 71 weken al behoorlijk kaal zijn en meer onderhoudsvoer nodig hebben. De hennen vreten nu en ook de afgelopen weken 10 gram meer, vertelt Van Elten.
Het verenpikken leidde niet tot kannibalisme bij de hennen en ook bleef de eierproductie lang op peil. De laatste twee maanden zakte de productie in en leggen de hennen 5 tot 6 procent minder dan de andere twee stallen.
Bovendien hadden ze de laatste maand fors meer uitval. De laatste weken is de uitval ruim 30 hennen per week, dus meer dan een half procent. We wilden de hennen tot 85 weken laten zitten, maar zijn nu gedwongen de onbehandelde hennen eerder af te leveren, zegt Van Elten.
Maatregelen
De leghennenhouders hadden vooraf niet gedacht dat ze problemen zouden met onbehandelde hennen. Ze hadden vooraf de volgende maatregelen genomen:
- Strooien van graan
- Plaatsen van luzerne balen
- Plaatsen van gasbeton pikblokken
De omstandigheden waren goed, vertelt van Elten. Nadat de pikkerij losbrak plaatsten ze rode kappen onder hun hoogfrequente TL buizen. Dit verminderde de pikkerij wel iets, geeft de leghennenhoudster aan.
Ook besteedden ze meer tijd aan de onbehandelde hennen door vaker de dieren te observeren en vaker door de stal te lopen. Het houden van hennen met hele snavels is bij ons nog geen succesverhaal. Het dierenwelzijn is er niet bij gebaat, evenals ons werkplezier, concludeert ze.
Ervaringen delen
Van Elten gaat haar ervaringen met onbehandelde hennen delen met de stuurgroep Ingrepen Pluimvee zodat het Ministerie van Economische Zaken in 2017 een wijs besluit kan nemen over het al dan niet invoeren van het snavelbehandelingsverbod per 1 september 2018. Ze roept andere pluimveehouders op hun ervaringen ook te melden. Ook als die negatief zijn.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen, Agrio archief