‘Kort geding bij nieuw vervoersverbod eendagskuikens’
Dat vindt vleeskuikenhouder Hessel Bouma. Het vervoer van eendagskuikens vormt volgens hem geen enkel besmettingsrisico bij een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep. Het is te dwaas voor woorden, dat het vernietigen van eendagskuikens nogmaals zou kunnen gebeuren, zegt Bouma.
Door het vervoersverbod moesten miljoenen eendagskuikens op broederijen verplicht worden gedood. Dit zorgde voor enorme schade, zowel emotioneel als financieel. Voor de financie schade draaide de Nederlandse pluimveesector op omdat het geld voor de schadevergoeding uit het Diergezondheidsfonds voor pluimvee kwam. Het geld in dat fonds is bijeen gebracht door Nederlandse pluimveehouders en broederijen.
Steun van wetenschap
In januari van dit jaar gaf professor Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht al aan dat de pluimveesector op dit punt de steun van de wetenschap heeft. De aanvoer van eendagskuikens had tijdens het vogelgriepregime niet verboden hoeven worden. Het risico dat eendagskuikens het virus bij zich dragen of verslepen is nihil, zei Stegeman tijdens een NOP/ZLTO bijeenkomst over vogelgriep in Den Bosch.
Bouma komt nu met zijn opmerking naar voren nadat bekend werd dat de pluimveesector nog steeds wacht op de evaluatie van de hoogpathogene vogelgriep uitbraken in november vorig jaar, wat inmiddels bijna een jaar geleden is. LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers noemde dit vorig week tijdens een bijeenkomst van pluimveehouders zeer frustrerend.