Vleeskuiken gevoelig voor nieuw geoogste tarwe
Pluimveedierenarts Stefan Verhoeven van Dierenartsenpraktijk Ell ziet elk jaar problemen bij vleeskuikens door het voeren van nieuwe tarwe. Ook liggen luchtwegproblemen en coccidiose op de loer door de verkeerde mest. Op Veearts.nl zegt Verhoeven: Het voeren van nieuwe tarwe kan dus best flinke gevolgen hebben. Wel merkt hij dat er grote verschillen zijn tussen de bedrijven met problemen door het voeren van nieuwe tarwe.
6 tot 8 weken na oogst
Tarwe is een belangrijke grondstof in vleeskuikenvoeders, zowel in het gepelleteerde voer als los bijgevoerd, vertelt Paul Arens , specialist Vleespluimvee bij Agrifirm Feed. Wanneer problemen ontstaan met nieuwe oogst tarwe, zie je dat met name in de eerste zes tot acht weken na de oogst. Bij nieuwe oogst tarwe is het lastiger voor kuikens om complexe koolhydraatstructuren af te breken wat zorgt voor een hogere viscositeit in de darmen, wat op zijn beurt weer zorgt voor een slechtere vertering.
Arens zegt dat tarwe eerst moet besterven, zoals dat in de volksmond heet. Binnen Agrifirm houden we hier rekening mee door zolang mogelijk oude oogst te verwerken en alleen tarwe te verwerken die al grotendeels bestorven is. Daarnaast houden wij rekening met het niveau van het enzym dat kuikens helpt deze complexe koolhydraten af te breken in de rantsoenen, om risicos op verteringsproblemen te minimaliseren. Iedere start van het nieuwe oogstseizoen bepalen wij middels analyses onze aanpak, omdat we verschillen zien in de effecten van nieuwe oogst tarwe.
Aan vleeskuikenhouders wordt aangeraden om aan hun tarweleverancier te vragen naar de oogstdatum van het tarwe.
Tekst: Ruben van Boekel, Veearts.nl
Beeld: Susan Rexwinkel