Impact herintroductie diermeel nog ongewis
Sinds het verbod op het gebruik van diermeel in 2001 is er regelmatig door EU-lidstaten gepleit om een gecontroleerd gebruik weer toe te laten. Europa is immers zeer afhankelijk geworden van invoer van soja om het diervoeder van de nodige eiwitten te voorzien.
Uiteindelijk werd per 1 juni 2013 diermeel van varkens- en pluimveeoorsprong toegelaten voor aquacultuur. Vismeel mag ook worden ingezet voor vissen van een andere soort.
Toelating in de steigers
Diermeel van herkauwersoorsprong blijft ongetwijfeld taboe, maar de toelating van diermeel van varkensoorsprong voor pluimvee en van diermeel van pluimveeoorsprong voor varkens staat in de steigers.
De Europese Commissie wilde een voorstel voor de toelating wellicht al in 2015 voorstellen, maar wil vooraf zekerheid over de controlemogelijkheden. Maar ook als varkensmeel en pluimveemeel gecontroleerd worden toegelaten voor andere diersoorten, is het nog maar de vraag hoe de diervoederindustrie dat gaat toepassen en of producenten het wel zullen durven toepassen.
Varkensmeel in pluimveevoer
Wat pluimveemeel in varkensvoeder betreft, zal de impact volgens Yvan Dejaegher, directeur-generaal van de Belgische sectorfederatie Bemefa, verwaarloosbaar zijn, omdat het te duur zou zijn. Hij verwacht meer impact van het toelaten van varkensmeel in pluimveevoer. Eiwitten zijn kritischer bij pluimvee", zegt Dejaegher.
De vraag is volgens Dejaegher onder welke productievoorwaarden men dierlijke eiwitten opnieuw zal toelaten, bijvoorbeeld in pluimveevoeder. Als de voorwaarden dermate streng zijn dat bijvoorbeeld in een polyvalente productie-eenheid de versleping aan nultolerantie wordt onderworpen, dan zal het gebruik beperkt blijven tot enkele gespecialiseerde pluimveevoerproducenten.
Marktvraag bepalend
Ook volgens Henk Flipsen, directeur van de Nederlandse sectorfederatie Nevedi, is de precieze impact bij herintroductie voor varkensvoer niet te voorspellen. De marktvraag is het belangrijkst en uiteindelijk bepalend, zegt hij. Als consumenten in (export)markten het gebruik van diermeel accepteren, dan zal het worden gebruikt.
Vraag en aanbod zijn van belang. Is er op basis van de prijs-kwaliteitverhouding voldoende beschikbaar voor mengvoeders voor landbouwhuisdieren? Het is intussen bekend dat diermeel haar weg heeft gevonden naar visvoer en petfood, met doorgaans hogere marges en een hogere prijsstelling dan in onze landbouwsectoren gangbaar is.
Flipsen vraagt zich of of herintroductie van diermeel ook daadwerkelijk leidt tot het gebruik ervan in mengvoeders. In ieder geval lijkt het verstandig om de verwachtingen daaromtrent te temperen, zegt hij.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: De Molenaar
Beeld: Ingrid Zieverink