‘Eén op de tien geïmporteerde kippen bevat te veel water’
Dit is te lezen in het jaarverslag van de Economische Inspectie, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT) op haar website. Conform de Europese regels controleert de federale overheidsdienst Economie het watergehalte van zowel vers als bevroren vlees van kippen en ander gevogelte.
De controles gebeuren zowel bij slachthuizen en uitsnijderijen als bij de groot- en kleinhandel. 6 van de 59 monsters die vorig jaar genomen werden, bevatten meer water dan wettelijk toegelaten. In n geval was de foutenmarge die bij de analyseresultaten wordt gehanteerd, ruim overschreden. Voor ongeveer anderhalve ton kippenvlees werd daarom een handelsverbod binnen de EU opgelegd.
De Economische Inspectie merkt op dat het telkens om bevroren kippenvlees ging dat afkomstig was uit derde landen of uit een andere EU-lidstaat. In twee gevallen betrof het voorverpakte bevroren kippenbouten afkomstig van een buurland die in de rekken lagen bij een grote distributieketen.
Fraude technieken
Alle andere gevallen hadden betrekking op kippenvlees bestemd voor verdere verwerking in de voedingsindustrie of de horeca. Geruststellend voor de consument is dat noch in 2014 noch in de voorbije jaren toegevoegd water is aangetroffen bij vers kippenvlees dat in de kleinhandel wordt verkocht, is te lezen in het jaarverslag.
De vaststellingen die de Economische Inspectie deed, wijzen op frauduleuze praktijken door het toevoegen van water aan het vlees. Daar bestaan een aantal technieken voor: water injecteren in het vlees, het vlees vocht laten opslorpen of het voorzien van een ijslaag.
Het resultaat is steeds hetzelfde: de afnemer en eindklant worden bedrogen en de marktpositie van bonafide bedrijven lijdt schade door dergelijke praktijken. De FOD Economie wisselt gegevens uit met het Voedselagentschap en met de douane om de trafiek van verdachte partijen op te sporen. Voor 2015 zullen dezelfde inspanningen worden geleverd om deze frauduleuze praktijken een halt toe te roepen, luidt het.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw
Beeld: Susan Rexwinkel