Veel jonge leghennen opgezet
In deze tijd van het jaar worden traditioneel veel jonge hennen opgezet. Zo ook bij Martin Philipssen uit het Limburgse Oirlo die 17.000 scharrelhennen op volie houdt.
Overstap naar wit
Philipsen heeft nu voor de eerste keer witte leghennen besteld. Martin: Ik kon met mijn handelaar niet tot een akkoord komen over bruine eieren. Voor een betere eierprijs heb ik dus witte leghennen besteld. Het vorige koppel bruine leghennen deed het goed tot 60 weken leeftijd maar kon het daarna niet volhouden." De stal van Philipsen staat twee weken leeg. Na droog schoonmaken, laat hij met pulsfog ontsmetten zodat het nieuwe koppel in een schone stal kan starten. Hij heeft verder geen aanpassingen gedaan voor het houden van witte leghennen. Ze zullen wat ander management nodig hebben maar met de begeleiding van broederij en voerfabrikant gaat dat wel lukken."
Goede start
Philipsen bestelde Dekalb bij Vepymo. We zijn bij de opfokker wezen kijken en de eerste indruk was prima." Alex Janssen, verkoopadviseur Vepymo: De opfokker registreert wekelijks het lichaamsgewicht en de opfokbegeider weegt op 16 weken handmatig om het gemiddelde gewicht en de uniformiteit te bepalen. Aan het einde van de opfok voert de opfokbegeleider een eindcontrole uit. Bekijkt de ontwikkeling, het verenkleed, bloeduitslagen en verdere bijzonderheden." Volgens Janssen gaat het overgrote deel van de legpluimveehouders naar het opfokkoppel kijken. Dat stimuleren wij ook. De legpluimveehouder krijgt een eerste indruk en er wordt meer informatie uitgewisseld." Na de overplaatsing maakt de verkoopadviseur samen met de voerleverancier en eventueel de dierenarts een plan van aanpak voor het koppel. "Wat zijn de doelstellingen? Een hoog eigewicht of hoog aantal eieren?," licht Jansen toe.
Martin Philipsen vindt de witte hennen een mooie uitdaging en hoopt dat de eierprijs voorlopig goed blijft.