Verslag van Praktijknetwerk Integraal Knaagdier Management gepresenteerd
De conclusie is dat een gebiedsgerichte gezamenlijke aanpak van knaagdieren zonder gif mogelijk is. Meer kennis en het opzetten van samenwerkingsmodellen zijn nog nodig.
Praktijknetwerk
In een afgebakend gebied in Oirschot zijn gebiedsinspecties uitgevoerd op aanwezigheid van plaag- en knaagdieren. In het tweede deel van het project zijn diverse vangsystemen zonder gebruik van gif uitgezet en getest. Om het knaagdierenbestand samen met de buren te beheersen is het nodig dat er een vorm van samenwerking ontstaat. Daarvoor moet een samenwerkingsmodel opgezet worden. Kennis over gedrag van knaagdieren is noodzakelijk om goed te kunnen bestrijden.
Harrie Beekmans, legpluimveehouder uit Oirschot, was een van de deelnemende bedrijven. Het project is een eerste stap in een andere aanpak van de ongediertebestrijding (ratten en muizen). Wij zijn allemaal druk doende om op onze bedrijven dit ongedierte te bestrijden, maar wat er buiten onze bedrijven gebeurt weten we niet. De hoop is dat we hiermee het ongedierte beter kunnen bestrijden/buiten de deur houden en op een meer verantwoorde manier."
Subsidiegelden
Monica Commandeur, projectleider veerkrachtige agrarische productiesystemen en Johan van Rooij docent Kenniscentrum Dierplagen, codinator zwarte rat en bedrijfsleider Van Eck, zetten dit project 1,5 jaar geleden in gang toen de benodigde gelden beschikbaar kwamen via EU-POP 2 Subsidieregeling Praktijknetwerken Veenkoloni. Zij hopen op voorzetting van de gelden voor verder onderzoek en het opzetten van samenwerkingsmodellen.