‘Eierhandelaar ontvangt sinds juni 20 procent hogere eierprijs’
Ook andere Nederlandse eierhandelaren verwachten orders te kunnen binnenhalen uit 'eiwitmarkt' Amerika, schrijft het Financieele Dagblad. Amerikanen zijn dol op ei als bron voor shakes, hamburgers en andere proteerijke producten. In Amerika is de prijs van industrie eieren in slechts twee maanden tijd verdubbeld.
Directe oorzaak van de prijsstijging in Amerika en de vraag naar Nederlandse eieren is het vogelgriepvirus dat begin dit jaar uitbrak in de staat Iowa. Ruim 34 miljoen leghennen zijn sindsdien geruimd, wat gelijk staat aan zeker 10 procent van de totale populatie. Nederland produceert per jaar ruim 10 miljard eieren, waarvan tweederde bestemd is voor de export.
Extra omzet
Hoeveel extra omzet de vogelgriep de Nederlandse pluimveesector gaat opleveren is nu nog moeilijk te zeggen. Het Ministerie van Economische Zaken en de Algemene Nederlandse vereniging van Eierhandelaren (Anevei) gaan uit van 10 miljoen euro op jaarbasis. Eierhandelaar Leon Clemens vindt deze schatting aan de lage kant en denkt eerder aan 25 miljoen euro.
De verwachting van marktkenners is dat na 1 tot 1,5 jaar het aantal leghennen in Amerika weer op het oude niveau zal zijn. Anevei verwacht dat ook dan nog geporteerd zal worden, omdat voor de uitbraak van het virus in Amerika ook al een eiwittekort bestond.
Pluimvee-econoom Peter van Horne van het LEI Wageningen verwacht dat de prijs van eieren de komende maanden wat zal dalen. De prijsstijging in juni was volgens hem deels het gevolg van speculatie. Ook zullen andere landen starten met de export naar Amerika.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Financieel Dagblad
Beeld: Ruth van Schriek