Kippenslachterijen naar rechter vanwege absurde regels NVWA
Volgens Oplaat sluiten de andere pluimveeslachterijen zich bij die vier aan en zullen ze gezamenlijk naar de rechter stappen. Dat vertelde hij na vragen van Pluimveeweb.nl.
Volgens de Nepluvi voorzitter dreigen duizenden mensen die werkzaam zijn in de slachterijen hun baan te verliezen. Partijen worden al afgekeurd en slachterijen bijna stilgelegd bij het minste of geringste graanrestje op het kippenkarkas, noemt Oplaat een voorbeeld.
Het wordt straks onbetaalbaar. We moeten een manier van slachten introduceren waardoor de slachtlijn onder een bepaalde snelheid moet zitten. Daardoor kunnen slachterijen nog maar de helft van het aantal kippen slachten, met als gevolg dat achtduizend mensen die werkzaam zijn in de slachterijen hun baan niet kunnen houden.
Politieke druk
Volgens de Nepluvi voorzitter is het allemaal begonnen met de politieke druk richting top van de NVWA om de norm anders te interpreteren dan de afgelopen twintig jaar. En daar gaat het mis, zegt Oplaat.
Er ontstaat een vorm van angstcultuur, De NVWA is een machtige organisatie die zich moet bezighouden met toezien op de voedselveiligheid en die mag haar macht niet misbruiken waardoor er angsten gaan ontstaan.
Angstcultuur
Niet dat Oplaat tegenstander is van strenge regels, integendeel. Maar het zogenaamde Verbeterplan Vleesketen zorgt volgens hem alleen maar voor tweespalt binnen de NVWA.
Intern woedt er kennelijk een strijd omdat een aantal mensen op de werkvloer de regels niet wil uitvoeren en een aantal mensen die gaan opstaan en bloedfanatiek worden. Daardoor ontstaat een soort angstcultuur en dat is gewoon fout.
Zonder overleg
Wat Oplaat vooral steekt is het feit dat de norm zonder enige vorm van overleg wordt gewijzigd. In Nederland slachten we op een hele hygiische manier kippen, zonder chloorkipjes. Er zijn hele strenge normen vastgelegd in de Hygiecode die sinds 2004 van kracht is.
Maar nu is een aantal mensen van mening dat de normen zo moeten worden aangescherpt dat het onmogelijk wordt om kippen te blijven slachten.
Radiofragment
Luister hier naar het radio interview van BNR Nieuwsradio met Gert Jan Oplaat.