Brinky verkoopt Russische tak voor 615 miljoen euro
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/56/353/meyn.-detail.jpg)
Agro Invest Brinky, het bedrijf van onder andere de familie Van den Brink, heeft in bijna twintig jaar een zeer florerende pluimveeorganisatie in Rusland opgebouwd. CJSC realiseerde vorig jaar een nettowinst van 100 miljoen euro op een omzet van 333 miljoen euro, schrijft het Financieele Dagblad maandag 27 juli. De nieuwe Thaise eigenaar betaalt dus ruim zes maal de winst voor de Russische activiteiten.
De deal met de Nederlandse familie Van den Brink vindt plaats in twee fasen. De Thaise koper verwerft eind dit jaar 80 procent van de aandelen en verkrijgt de resterende 20 procent eind 2018. Naast de pluimveehandel is het Veluwse Brinky de afgelopen jaren eveneens actief geworden in andere vleesproducten. Ook vis, groenten en broedeieren behoren tot het assortiment.
Het familiebedrijf wordt vrijwel volledig gefinancierd met een eigen vermogen van 61 miljoen euro, blijkt uit de laatst gedeponeerde balans over 2013.
Geen enkele toelichting
Enig bestuurder Rik van den Brink van Brinky wil geen enkele toelichting op de deal geven. Hij noemt het wel 'vreselijk' dat de waarde van de transactie publiek is geworden. De Thaise koper heeft daarover een officieel bericht naar buiten gebracht. Van den Brink laat doorschemeren dat de bekendmaking niet in het belang is van zijn familie.
Onder leiding van familielid Willeke van den Brink is de Russische vertakking sinds 1996 uitgegroeid tot de top-5 van grootste pluimveeproducenten in dat land. Er werken 2.000 mensen en het bedrijf heeft een marktaandeel van 5 procent. CJSC maakt al jaren een sterke groei door, zo valt te lezen op de website van Brinky.
Alles in eigen handen
Het kippenvlees wordt voornamelijk als vers product afgezet op de Russische markt. Om kwaliteit en aanvoer te garanderen houdt Brinky alle schakels van het productieproces in eigen hand, van het fokken van de dieren via het vetmesten van de kuikens tot de slacht van de dieren. Voor de broedeieren is een eigen broederij beschikbaar en voor het kippenvoer heeft het bedrijf een eigen fabriek.
De Veluwse zakenfamilie ziet in het Thaise CP Foods een uitmuntende partij om het stokje over te nemen. Een perfecte partner, zo stelt Willeke van den Brink in de door CP Foods uitgegeven verklaring. Het Russische bedrijf komt in handen van een grote multinational met een langetermijnvisie, aldus Van den Brink. Dat biedt volgens haar alle kansen op verdere groei in de komende jaren.
Thaise miljardair
Met de deal krijgt CP Foods een entree tot een van de snelst groeiende markten voor dierlijke eiwitten, zo stelt het Thaise concern. Rusland liet de afgelopen tien jaar een gemiddelde groei van 7 procent per jaar zien. CP Foods zag het laatste jaar de bestellingen uit Rusland al flink toenemen, nadat dat land restricties had afgekondigd op agrarische importen uit de Europese Unie. Dit als reactie op de sancties van het Westen tegen Rusland in verband met de verwikkelingen rond Oekrae.
CP Foods maakt deel uit van Charoen Pokphand Group, die in handen is van de Thaise miljardair en tevens rijkste man van het land, Dhanin Chearavanont. Het concern staat te boek als de grootste producent van vlees en veevoer in Thailand. Overnames buiten de eigen landsgrenzen hebben hoge prioriteit nu de binnenlandse markt minder groei vertoont.
Russische markt
In een toelichting aan verslaggevers in Bangkok geeft topman Adirek Sripratak hoog op van de groeipotentie van de Russische markt. Het land produceert zelf te weinig vlees en moet varkensvlees en kip importeren om in de binnenlandse vraag te voorzien.
Volgens Sripratak worden Thaise ondernemers met open armen ontvangen door de Russen en biedt Moskou belastingvoordelen aan de agrarische sector. Met de overname van CJSC krijgt CP Foods in een klap een sterke positie op de markten van Sint Petersburg en Moskou.