‘Minder dan 2 procent Nederlandse legkoppels salmonella besmet’
Uit onderzoek van de European Food and Safety Authority (EFSA) blijkt dat er in 2013 82.694 salmonella besmettingen bij mensen waren in de 27 lidstaten van de EU. En dat eieren en eiproducten met 44,9 procent veruit de meest voorkomende bron van Salmonella besmettingen bij mensen zijn.
37.130 mensen in de EU raakten in 2013 dus met salmonella besmet door het eten van eieren of eiproducten. In 2013 waren in Nederland 0,72 procent van de 3.457 geteste legkoppels salmonella positief.
In het artikel Meer salmonella besmettingen door chocolade dan door kip van dinsdag 21 juli op Pluimveeweb.nl, stond dat 5,1 procent van de voedselgerelateerde salmonella besmettingen bij mensen veroorzaakt werden door pluimveevlees. 422 mensen in de EU raakten in 2013 dus met salmonella besmet door het eten van pluimveevlees.
Andere landen verantwoordelijk
Pluimveedierenartsen bevestigen dat er in Nederland nauwelijks koppels leghennen met salmonella besmet zijn. En als de hennen besmet raken is het nog maar de vraag hoeveel eieren besmet raken. Vaak is dan nog minder dan 5 procent van de eieren besmet, zegt een pluimveedierenarts.
In andere landen ligt het percentage besmette legkoppels een stuk hoger. Zo waren in Spanje 8,76 procent van de geteste koppels salmonella positief in 2013en lag dit percentage ook in Belgi(5,94 procent), Cyprus (87,5 procent) en Malta (49,41 procent) hoger. Dit blijkt uit de cijfers in het EFSA rapport.
Aangezien er in Nederland nauwelijks salmonella besmettingen bij leghennen zijn, lijken andere Europese landen dus verantwoordelijk voor het relatief grote aantal salmonella besmettingen bij mensen door het eten van eieren en eiproducten.