Fotoserie: ‘Meer salmonella besmettingen door chocolade dan door kip’
In het onderstaande cirkeldiagram is te zien welke voedselproducten in 2013 welk aandeel in de EU hebben gehad ten aanzien van de voedselgerelateerde Salmonella besmettingen bij mensen. Daaruit blijkt dat de consumptie van ei en eiproducten in 2013, evenals in voorgaande jaren, met 44,9 procent leiden tot de meeste voedselgerelateerde besmettingen bij de mens.
Zoetwaren & chocolade zijn de n na grootste oorzaak van voedselgerelateerde Salmonella besmettingen bij de mens, met 10,5 procent van de gevallen. 5,1 procent van besmettingen werden veroorzaakt door kippenvlees.
7,9 procent minder besmettingen
In de (meeste) Europese lidstaten worden salmonella besmettingen jaarlijks gerapporteerd. Uit de gegevens van 2013 van de 27 Europese lidstaten blijkt dat er 82.694 humane Salmonella besmettingen waren. Onder de zoosen veroorzaakt Salmonella het n na grootste aantal humane besmettingen (Campylobacter staat op nummer 1).
Al met al is in Europa de afgelopen jaren een dalende trend waar te nemen van het aantal Salmonella besmettingen bij de mens; in 2013 is deze ten opzichte van 2012 met 7,9 procent gedaald.
3,5 procent rauwe kip besmet
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5 procent van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingen bij de mens. Dit komt volgens Nepluvi doordat kip op een zo steriel mogelijke wijze wordt verpakt en het in tegenstelling tot ready-to-eat producten goed wordt verhit, voordat het wordt geconsumeerd.
Daarnaast is het op het etiket van kip wettelijk verplicht om het volgende weer te geven: Let op, geef schadelijke bacteri geen kans. Zorg daarom dat deze bacteri niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terecht komen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteri uit te schakelen.
Tijdens bereidingsproces doden
Al deze zaken zijn erop gericht om eventuele aanwezige Salmonella bacteri tijdens het bereidingsproces af te doden. De European Food and Safety Authority (EFSA) geeft over kippenvlees en de kans op een Salmonella besmetting dan ook het volgende aan: Voedselproducten als kippenvlees.worden normaliter geconsumeerd na verhitting, wat de kans op een humane infectie aanzienlijk verminderd.
Overige producten waar Salmonella op voor kan komen, en die niet na (goede) verhitting geconsumeerd worden, blijken een veel groter risico te zijn voor humane Salmonella besmettingen.
2.300 Salmonella typen
Salmonella bacteri kunnen op veel voedselproducten voorkomen. De meest bekende voorbeelden als bron voor een Salmonella besmetting zijn rauwe kip, rauw vlees, rauwe eieren, rauwe groente en fruit, maar ook producten als kruiden, zuivel, vis en veevoer kunnen Salmonella bevatten.
In totaal bestaan ruim 2.300 verschillende Salmonella typen, waarvan het overgrote deel geen gevaar voor de volksgezondheid kan opleveren. Uit een in begin dit jaar gepubliceerd EFSA onderzoek blijkt dat de situatie van kip gunstig is, meldt Nepluvi op haar website. Het onderzoeksrapport van EFSA is hier te vinden.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Nepluvi
Beeld: Ellen Meinen