'Leveringsproblemen entstof Paracox 8: meer kans op coccidiose'
In het verleden zagen we wel eens problemen bij opstartende koppels met coccidiose uitbraken zo rond de 21 weken, maar door het gebruik van Paracox 8 enting in de opfok is dit behoorlijk minder geworden, legt Vriens uit.
Deze enting vindt zo rond de leeftijd van 1 week plaats. Door de enting kan een kuiken weerstand opbouwen tegen coccidiose. De kans op problemen met coccidiose, eventueel in combinatie met clostridium (of kwartelziekte) zijn vanaf het gebruik van Paracox 8 duidelijk minder geworden, licht de pluimveedierenats toe.
Niet leverbaar
Sinds een paar maanden is Paracox 8 slecht of niet leverbaar, zegt Vriens. Niet alleen in Nederland maar ook in andere landen. Om toch een bescherming tegen coccidiose te krijgen worden er allerlei strategie uitgevoerd, volgens de pluimveedierenarts. Variend van anticoccidiose middelen in het voer tot alternatieve vaccins en combinaties van beide.
Welke benadering de juiste is, zal de tijd leren en later in het jaar zal dit misschien duidelijker worden, volgens Vriens. De opfokorganisaties, die met dit probleem opgezadeld werden en worden, doen volgens de pluimveedierenarts hun best om toch de kwaliteit hen af te leveren die leghennenhouders gewend zijn.
Aandachtspunten
Omdat er veel onzekerheid is noemt Vriens een paar aandachtspunten voor als er jonge hennen op het erf verschijnen:
- Zorg er voor dat de opvang top is op alle fronten
- Overleg met de hennen leverancier, voor zo ver dat dit nog niet gebeurd, wat er in de opfok wel of niet gebeurd is (beeld van coccidiose gezien?)
- Overleg met de voerleverancier of er bepaalde extra veiligheden in het voer ingebouwd kunnen worden
- Let goed op het koppel en op de signalen die de dames afgeven
- Water, voer opname goed monitoren dus
- Koppelbeeld goed beoordelen; soms is er nog niets te zien aan water of voer opname maar tonen de leghennen niet zoals gisteren
- Met coccidiose en clostridium (kwartel ziekte) kan het snel gaan; in de begin periode meerdere keren per dag het koppel beoordelen
- Reageer bij de eerste goede dode hen
- Koppel beeld: trager, opgedroogde kammetjes (kleur is er af), waterkrop, bol zitten
- Overleg met dierenarts, voer- en hennen leverancier over te nemen acties
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Rob Vriens
Beeld: Susan Rexwinkel