‘Meerwaarde vleeskippen hebben potentieel’
Meerwaardevleeskippen zijn vleeskuikens die aan hogere dan de gangbare of wettelijke productievoorwaarden voldoen, zoals traag groeiende vleeskuikens, waardoor het product tegen een hogere prijs verkocht kan worden.
Het huidige aantal slachtingen van in Belgigeproduceerde meerwaardevleeskippen bedraagt bijna 90.000 dieren per week. Dat is 2 procent van de totale Belgische vleeskuikenproductie. Het huidige productiepotentieel voor meerwaardekippen in Belgiligt volgens de onderzoekers nog iets hoger op circa 95.000 dieren per week.
120.000 per week
Het zou benut kunnen worden als winkelketens zich nadrukkelijker lokaal bevoorraden met biologische vleeskippen. Op dit moment worden ook heel wat hoevekippen ingevoerd uit Frankrijk. Deze markt zou echter ook door Belgische pluimveebedrijven ingevuld kunnen worden, volgens de onderzoekers.
Hoewel de binnenlandse vraag in de toekomst nog zal stijgen, verwachten de onderzoekers dat dit langzaam gaat en dat er met voldoende gevoel voor de marktontwikkelingen op ingespeeld moet worden. Op middellange termijn wordt het potentieel op 120.000 stuks per week ingeschat. Het potentieel voor productieverhoging lijkt vooral voor Walloniinteressant.
Vergelijkbaar aandeel
Het aandeel van meerwaardevleeskippen in de totale productie van vleeskuikens is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met Nederland en Duitsland. De export van gangbare kip vanuit Belginaar Nederland en Duitsland lijkt makkelijker dan de uitvoer van meerwaardevleeskip. Het Belgische aanbod moet concurreren tegen de eigen labels die voor Nederland sterk gericht zijn op dierenwelzijn en voor Duitsland op (eigen) herkomst en regionaliteit.
Belangrijk voor het potentieel voor meerwaardevleeskippenis de trend naar verkoop in stukken in plaats van als gehele kip. Generieke promotie voor meerwaardevleeskippen in Vlaanderen/Belgiwordt op dit moment niet als wenselijk ervaren, omdat er te weinig commercie spelers zijn. Ze hebben ook meer baat bij specifieke promotie die rekening houdt met ontwikkelingen op de markt en positieve aandacht in bijvoorbeeld kookprogrammas, aldus de onderzoekers.
Klik hier voor het onderzoeksrapport naar meerwaardevleeskippen.