Biologische bedrijven vrijgesteld van fijnstofmaatregelen
Diverse maximale emissiewaarden voor ammoniak zijn sinds 1 juli 2015 aangescherpt en voor pluimvee, vleeskalkoenen en eenden is een maximale emissiewaarde voor fijnstof getroduceerd.
Biologische pluimveehouderijen hoeven nog niet aan de aangescherpte maatregelen te voldoen. Omdat voor leghennen en vleespluimvee een maximum aantal dieren per afdeling of stal mag worden gehouden, zijn de kosten voor het toepassen van een emissiearme techniek in een aantal gevallen veel hoger en worden daarom niet als Best Beschikbare Techniek beschouwd.
Er geldt daarom nog steeds een uitzondering voor biologisch gehouden kippen. Goed nieuws voor biologische pluimveehouders: men is niet alleen ontslagen van de maximale emissiewaarde voor ammoniak, maar ook voor die van fijnstof. Fijnstofreducerende maatregelen zijn niet nodig", schrijft Hoeve Advies.
Andere uitzonderingen
Een aantal andere uitzonderingen zijn:
- Legkippen of (groot)ouderdieren in aangepaste kooien. Sinds 2013 is het houden van legkippen in kooien (legbatterijen) verboden. Er geldt echter een uitzondering voor de zogenoemde alternatieve kooien, de verrijkte kooien en de koloniehuisvesting.
- Huisvesting van kleine dieraantallen waarbij geen sprake is van een economische bedrijfsactiviteit. Het gaat dan om maximaal 10 st. melkvee, 10 vleeskalveren, 20 biggen of 15 vleesvarkens, 500 kippen of 10 vleeskalkoenen. Het toepassen van emissiearme staltechnieken is bij zulke kleine aantallen niet mogelijk of alleen tegen onredelijk hoge kosten.
Kijk voor het complete artikel op de website van Hoeve Advies.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Hoeve Advies
Beeld: Bionext