Hoogpathogene H7N7 vogelgriep vastgesteld in Engeland
Op het getroffen bedrijf worden 170.000 leghennen gehouden waarvan 120.000 in kooien en 50.000 Freiland hennen. Bij de Freiland hennen was het uitvalspercentage de laatste dagen gestegen tot 20 procent en waren er klinische verschijnselen van vogelgriep te zien.
Alle hennen op het bedrijf zijn zaterdag geruimd. In een straal van 10 kilometer rondom het getroffen bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee.
Hygie
Gezien de vele handelscontacten tussen Nederlan en Engeland wijst Avined op het belang van een strikte hygie. Volgens de Nederlandse Vakbond Pluimveehoudersmaakt deze uitbraak opnieuw duidelijk dat het risico van een hoogpathognene vogelgriep uitbraak hier in Europa en ook in Nederland er nog steeds is. Het virus is en blijft onder de wilde vogels in de natuur aanwezig", schrijft de vakbond in een persbericht. De NVProept iedereen op, om opnieuw de hygie maatregelen in acht te nemen.
Elke pluimveehouder weet volgens de NVP goed wat er gedaan moet worden om insleep te voorkomen. De NVP verzoekt vooral pluimveehouders die dieren buiten houden, om heel goed alle hygie adviezen op te volgen.
Volgens Anevei (eierhandelaren) heeft een uitbraak in Nederland direct een dramatisch gevolg op de huidige goede eierprijzen omdat dan direct alle export (eieren/eierproducten) naar Amerika stopt. Volgens de NVP zal de pluimveevleessector direct weer alle exportbeperkingen voelen. De marktschade van de vorige uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Nederland in november 2014 was voor de vleessector alleen al ongeveer 40 miljoen euro, aldus de NVP .