‘Gumboro is ‘veenbrand’ in pluimveesector’
Om problemen met de ziekte van Gumboro de baas te kunnen, wordt geadviseerd om aan het eind van de ronde bloedonderzoek te doen, schrijft pluimveearts Sible Westendorp in vakblad Veehouder en Veearts en op veearts.nl.
Op een zo laat mogelijk moment voor het wegladen wordt al bloed afgenomen voor het bepalen van de NCD-titer. Het advies is om achttien bloedmonsters te laten onderzoeken op antilichamen tegen Gumboro. Met dit bloedonderzoek kan worden ingeschat of een vaccinatie wel of niet is aangeslagen en/of een Gumboro-veldvirus aanwezig is.
Bloedonderzoek
Om te kunnen bepalen wat het beste vaccinatietijdstip is, wordt ook bloedonderzoek ingezet. Bloedafname van minimaal achttien kuikens kan afhankelijk van de onderzoekmethode plaatsvinden van dag 0 tot en met dag 9. Het voordeel van kuikens ouder dan een week is dat zij kunnen blijven leven na de bloedafname. De uitslag van dit onderzoek is bepalend voor het moment van vaccineren en de vaccinkeuze (heet of intermediate).
De vaccins die momenteel in Nederland beschikbaar zijn, zijn alle in staat om kuikens te beschermen tegen infectie met het virulente Gumboro-veldvirus dat bij uitbraken steeds werd aangetoond. Het is belangrijk dat de vaccinatie goed wordt uitgevoerd volgens de instructies van de fabrikant. Vraag uw dierenarts om een goed advies voor de uitvoering van de vaccinatie op uw bedrijf.
Leegstand van een week
Reiniging en desinfectie heeft grote invloed op de mate waarin het Gumboro-virus aanwezig blijft tussen de rondes. Na reiniging zal een stal eerst droog moeten zijn tot in de diepe pori van de vloer en wanden. Alleen dan zal een desinfectiemiddel diep genoeg kunnen doordringen.
Na desinfectie zal in de tijd, vooral bij afwezigheid van organisch materiaal, de infectiedruk afnemen. Uiteraard zullen ook de bestrating bij de stallen en de kadavertonnen schoongemaakt en gedesinfecteerd moeten worden. Een leegstand van minimaal een week is zeer wenselijk.
Maak fotos van ongerechtigheden
Een hygiogram geeft een helder inzicht in de effectiviteit van de ontsmetting. Insleep van een Gumboro-besmetting gaat vooral via mest, maar kan ook door stof, personen, dieren en materieel gebeuren.
Westendorp: Stel eisen aan alle erfbetreders en aangevoerd materieel. Indien je als pluimveehouder ongerechtigheden constateert, noteer dan direct die ongerechtigheid en maak er ook fotos van.
Verder adviseert Westendorp om de veroorzaker van de ongerechtigheden direct te informeren, zodat je samen in een verbeteringsspiraal terecht kunt komen. Westendorp doet een oproep aan alle dierenartsen en pluimveehouders om Gumboro-uitbraken te melden bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Tekst: Sible Westendorp, Veearts.nl
Beeld: Veearts.nl