‘Met voer negatieve gevolgen onbehandelde snavels beïnvloeden’
Dat blijkt uit de presentatie van de deelgroep voeding van het platform hele snavels, die dinsdag 23 juni in het Limburgse Oirlo werd gehouden. In het overlegplatform hele snavels werken diverse mensen uit de pluimveesector samen om kennis over en ervaring met het houden van hennen met hele snavels te delen en om dubbel onderzoek te voorkomen. Het platform werd eind april 2015 opgericht en dinsdag 23 juni kwamen de verschillende deelnemers voor de tweede keer bij elkaar
Het voorkomen van stress is een must bij leghennen met hele snavels en voer speelt hierin een belangrijke rol. Geleidelijke overgangen van voer zijn hiervoor cruciaal. Een goede samenstelling is ook essentieel zodat de hennen geen tekort aan voedingsstoffen krijgen, zei n van de deelnemers.
Structuur
De structuur van het voer is ook van belang. Uit de eerste resultaten van proeven bij leghennenhouders blijkt dat meel beter is dan kruimel. Kruimel verlaagt de voeropname tijd en verhoogd de darmpassage snelheid. Hierdoor wordt het risico op pikkerij verhoogd.
Positief punt bij kruimelvoer is dat selectief pikgedrag minder voor komt, waardoor alle hennen de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. De deelnemers verwachten wel dat ze naar fijner voer toe gaan, met een kleinere deeltjesgrootte.
Ontmenging van het voer moet worden voorkomen, volgens een aanwezige. Om ontmenging te voorkomen kunnen pluimveehouders beter kiezen voor een platbodemsilo, zei hij. De kwaliteit van grondstoffen is ook van belang. Toxines in het voer hebben een indirect negatief effect op pikkerij.
Darmgezondheid
Een goede darmgezondheid is cruciaal om stress en dus pikkerij bij leghennen te voorkomen. De darmgezondheid wordt momenteel bijvoorbeeld gecontroleerd door secties. E van de deelnemers vroeg zich af of er een standaard methode ontwikkeld moet worden om darmgezondheid te meten.
Pikblokken en (automatisch) strooien van graan (bijvoorbeeld tarwe) ziet de deelgroep alleen als afleiding en niet als manier om de hennen voedingsstoffen te verstrekken. Alle voedingsstoffen moeten in het mengvoer zitten. Niet alle hennen pikken op de pikblokken of pikken graan afkomstig van de graanstrooiers op en het is essentieel dat alle hennen dezelfde voedingsstoffen binnenkrijgen.
Luzerne heeft mogelijk wel een positief effect op de darmgezondheid bij de hennen. Een andere aanwezige vroeg zich af of er een ander product ontwikkeld moet worden wat hennen op kunnen pikken of in kunnen pikken om pikkerij te voorkomen.
Vervolgonderzoek
De deelnemers van de deelgroep voeding hebben het gevoel dat biologisch voer geen eigenschappen heeft die interessant zijn voor voer van reguliere leghennen. De deelnemers denken er aan om gezamenlijk een proef op te zetten, maar zijn er nog niet uit wat dan de onderzoeksvragen moeten zijn.
In oktober willen de deelnemers van het platform hele snavels weer bij elkaar komen om verdere ervaringen te delen.