Kritiek op ACM-rapport Kip van Morgen
"Voor de vaststelling van consumentenprijzen heeft de Autoriteit Consument en Markt zich gebaseerd op mijn berekeningen", stelde Peter van Horne, pluimvee-econoom bij het LEI. "Maar die zijn daar niet voor bedoeld. De 1,46 euro verhoging die ik heb berekend betreft de meerkosten voor de supermarkt. Maar het is niet gezegd dat die meerkosten volledig worden doorberekend in de consumentenprijs."
Bovendien, vertelde Van Horne, zijn die kosten volledig toegerekend aan kipfilet. Die wordt daarmee teveel belast. De meerkosten zouden, als ze al volledig worden doorberekend, moeten worden gespreid over meerdere producten.
Dierenwelzijn niet op waarde geschat
Daarnaast, stelde Van Horne, wordt de verhoging van het dierenwelzijn niet volledig op waarde geschat in het rapport. De ACM heeft consumenten gevraagd de verbeteringen in het dierenwelzijn te beoordelen, maar consumenten hebben de kennis niet om dat goed te doen. Experts van Wageningen UR zijn veel positiever over de dierenwelzijnsverbeteringen van de Kip van Morgen.
Tenslotte vond de pluimvee-econoom dat de ACM onvoldoende oog heeft gehad voor andere aspecten die de consument waardeert. Met de Kip van Morgen worden bijvoorbeeld stappen gemaakt in voedselveiligheid. Dat is iets wat de consument waardeert, maar het is door de ACM niet meegenomen in haar analyse.
First mover disadvantage
Marc Janssen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel voegde daaraan toe dat de ACM ten onrechte geen rekening had gehouden met het 'first mover disadvantage' - het idee dat een supermarkt niet alleen de stap naar een meer duurzame kip kan nemen, omdat die anders wordt weggeconcurreerd door lagere prijzen bij de andere ketens. Daarom moest de sector dit samen doen, stelde Janssen.
Daarnaast had hij kritiek op de methode die de ACM heeft gebruikt om vast te stellen hoeveel de consument over heeft voor dierenwelzijn. "In de praktijk zie je dat dat niet klopt", vertelde hij.
Actiegroepen
De uitgenodigde actiegroepen hadden een heel ander beeld. Volgens Wakker Dier en Foodwatch toonde het rapport dat de Kip van Morgen geen duurzaamheidsvoordelen haalt ten opzichte van de huidige kip. Stappen die de keten neemt zijn niet meer dan 'greenwashing', stelden zij, en voor werkelijke duurzaamheidsstappen moet er toch wetgeving komen.
Maar Sijas Akkermans van Natuur & Milieu was het daar niet mee eens. Het moet toch uit de markt komen, hield hij de Tweede Kamer voor, en daarvoor is het noodzakelijk dat een stichting als Natuur & Milieu met de sector in overleg kan. Het standpunt van de ACM belemmert dat. Volgens Akkermans zou de Kip van Morgen slechts een eerste stap zijn, die gevolgd wordt door verdere duurzaamheidsafspraken.
Verslechterd dierenwelzijn
De door actiegroepen gewenste wetgeving heeft juist een verslechtering van dierenwelzijn toe gevolg, vertelde Eric Hubers van LTO aan de aanwezige Kamerleden. De Nederlandse pluimveehouderij heeft een hoger dierenwelzijnsniveau dan buitenlandse bedrijven. Wetgeving die een minimaal dierenwelzijnsniveau oplegt zal tot gevolg hebben dat Nederlandse bedrijven moeten sluiten en dat die productie in het buitenland terechtkomt.