Het Symposium Hogere Pluimveegezondheid voor de vleessector trok ruim 200 deelnemers. Fotograaf Ingrid Zieverink maakte hiervan een foto-impressie.
De eerste bezoekers netwerken voorafgaand aan de inleidingen in de showroom op de Venco Campus in Eersel.
Voorzitter Antoine van Loon trapt het officiële programma af.
Voorzitter Danny Coulier van de Landsbond introduceert inleider Philippe Houdart.
Twee mensen uit de organisatie van het symposium, Ad Kemps (l) en Alex Janssen, luisteren in de kantine naar Houdart.
Philippe Houdart van de Belgische evenknie van de NVWA. 'In de Belgische risicogebieden voor vogelgriep, op basis van oppervlakte en pluimveedichtheid, hanteren wij een permanente afschermplicht bij buitenuitloop. Zo proberen we het risico op besmettingen via wilde vogels te minimaliseren.'
Martin Scholten van de Animal Science Group: 'Energie uit pluimveemest halen is interessant voor landen als Vietnam. Niet voor Nederland en Vlaanderen. Het betekent hier dat onze kippen te weinig energie uit het voer halen.'
Aandachtige deelnemers in het Auditorium bij de inleiding van Martin Scholten.
Moederdierenhouder Frank Rooijakkers wilde van Scholten horen hoe hij aankijkt tegen het verstrekken van levende wormen in de stal. Volgens Scholten zal dat niet snel gebeuren. Insecten zullen volgens hem wel een belangrijke nieuwe eiwitbron worden, maar dan als meel worden verstrekt.
Varkenshouder Tiny Schepers deed er vijftien jaar over om een succesvol merk varkensvlees in de markt te zetten. Voor kip ziet hij ook mogelijkheden en hij heeft inmiddels de kanalen om het af te zetten.
Dagvoorzitter Han Swinkels leidt de discussie in het auditorium in goede banen.
In het auditorium worden de video's van de drie genomineerde innovaties voor de Innovatieprijs Vlees getoond.
Juryvoorzitter Ruud Zanders ondervraagt Jan Kuenen van Nieuw Scheurlink vof. over zijn voersysteem dat ook geschikt is voor brijvoer. Volgens Kuenen is het over een half jaar zo ver geoptimaliseerd dat de verkoop kan starten.
De publiciteit die het mestverwerkingssysteem Poul-AR wist te trekken met de nominatie, leidde volgens dhr. Colsen al tot concrete afspraken met pluimveehouders die geïnteresseerd zijn. Door alle procedures rond vergunningen verwacht Colsen op zijn vroegst over twee jaar pas een operationeel systeem in Nederland.
Freshlight Agri was de derde nominatie die werd voorgesteld.
Tussen de inleidingen door was er weer ruimte om te netwerken.
Antoine van Loon start het avondprogramma.
Juryvoorzitter Ruud Zanders overhandigt alle genomineerden een oorkonde en bos bloemen, voordat hij de winnaar bekent maakt.
Freshlight Agri wordt door de deelnemers aan het symposium met 52 procent van de stemmen tot winnaar gekozen.
In het avondprogramma stond de discussie in de 'Pluimveewereld draait door' centraal onder leiding van Felix Rottenberg.
Joris Relaes van het Belgische onderzoeksinstituut ILVO is verrast dat er vanuit de zaal geen ideeën komen waarop de Nederlandse en Vlaamse vleeskuikensector zich kan onderscheiden op de wereldmarkt.
Rottenberg wilde de deelnemers in de zaal leren kennen middels handopsteking. Hier het resultaat van de dierenartsen.
Joris Loman van Slowfood denkt dat Chinezen melk in Nederland kopen vanwege de koe in de wei. Vanuit de zaal werd dat tegengesproken.
Ynte Schukken van de GD gaf een minicollege over het antibioticagebruik dat binnen de vleeskuikensector is gestegen volgens de officiële SDA-cijfers. 'De SDA rekent alle dierdagdoseringen om naar kilogrammen kip en dan komt er een stijging uit. Wij tellen het aantal keren dat er iets wordt toegediend en komen dan wel op een verlaging uit. Alleen vlakt de daling van het gebruik wel af.'
Volgens Hugo Bens van de ZLTO zal er meer nadruk moeten komen voor het vermarkten van de ecologische duurzaamheid.
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.