‘Minder kuikens, maar meer toegevoegde waarde’
Dat bepleitte Akkerman tijdens het Symposium Hogere Pluimveegezondheid in Eersel. Voor een delegatie van ruim 200 vleeskuikenhouders, vermeerderaars en vertegenwoordigers uit de periferie daagde Akkerman afgelopen donderdag de sector uit om richting het jaar 2050 te kijken. Wij willen niet met het vingertje wijzen, maar meedenken. Nu al woont meer dan de helft van de wereldbevolking in Zuidoost-Azimet China en India. Daar komen ook de meeste mensen bij en dat betekent bijvoorbeeld dat China straks alle soja die wereldwijd geproduceerd wordt nodig heeft.
Vleesproductie te efficit
Stichting Natuur en Milieu stelt dat als de wereldbevolking zich in 2050 op een verantwoorde manier wil laten voeden, dat er meer plantaardig en minder vlees gegeten moet worden. Kip en ei scoren dan goed ten opzichte van bijvoorbeeld rundvlees en varkensvlees. Dat reguliere kip in het plaatje van Akkerman geen plek heeft in de toekomst, wekte verbazing onder de deelnemers aan het symposium. Het is immers het meest efficit geproduceerde vlees, zo stelde vleeskuikenhouder Patrick van den Hurk. Wij stellen in onze visie wel een minimum aan dierenwelzijnseisen. Om het Menu van de toekomst dan rond te rekenen zal er minder vlees gegeten moeten worden. Het meest efficient is een menu van brood, bonen en bier, aldus Akkerman.
Dagverse kip via PostNL
Om vleeskuikenhouders dan een goed belegde boterham te laten verdienen, zal er meer toegevoegde waarde geleverd moeten worden. Op basis van een voorbeeld in de varkenshouderijsector blijkt dat de sector maar drie procent van de uiteindelijke consumentenprijs binnenhalen. De keten is volgens Akkerman te lang en in het midden zijn slechts drie inkopers van Albert Heijn, Jumbo en Superunie bepalend. Hoe daar iets in verandert kon worden liet Akkerman in het midden. Wel ziet hij nieuwe afzetkanalen ontstaan waar vleeskuikenhouders met nieuwe concepten op kunnen inspelen. PostNL stelt zich als doel om in heel Nederland dagverse producten te kunnen leveren. Dat biedt nieuwe mogelijkheden.