‘Leghen krijgt meer vaccinaties in de toekomst’
De dierenarts deed deze uitspraken op woensdag op het Symposium Hogere Pluimveegezondheid Leg in Eersel. Volgens De Gussem zijn vaccins een soort van verzekering om ziektes tegen te gaan of in toom te houden.
Een leghennenhouder moet echter samen met zijn dierenarts bekijken of iedere vaccinatie nodig is. Dat verschilt sterk per bedrijf. Uiteindelijk moet een enting een positieve financie impact hebben, volgens de dierenarts.
Bedrijfsspecifieke vaccins
Voor aandoeningen waar geen commercie vaccins beschikbaar zijn ziet de dierenarts kansen voor bedrijfsspecifieke vaccins. Tegen E. coli, vlekziekte en IB varianten kunnen bijvoorbeeld bedrijfsspecifieke vaccins worden ontwikkeld als geen afdoend werkzame vaccins beschikbaar zijn.
Elke dierenarts met een daarvoor uitgerust laboratorium kan zon vaccin aanmaken, zegt hij. Elk dier krijgt dan in principe de correcte dosis. Ook is het veilig omdat het op inactief gemaakt is, noemt De Gussem voordelen. Een nadeel is dat een op maat gemaakt vaccin soms duurder is omdat het in kleine hoeveelheden aangemaakt dient te worden.
Volgens de dierenarts moeten de bedrijfsspecifieke vaccins niet gaan concurreren met commerciele vaccins. Dan vervalt de drang tot innovatie bij farmaceuten en dit is uiteindelijk nadelig voor de pluimveesector.
Meervoudige vaccins
De Gussem ziet ook kansen voor zogenaamde recombinante vaccins. Dat zijn vaccins die helpen tegen meerdere aandoeningen zoals ILT en NCD. Meervoudige entingen in bijvoorbeeld de broederij, zorgen voor lagere toedieningskosten, noemt de dierenarts een voordeel.
Een nadeel zijn de hoge ontwikkelingskosten en individuele toediening. De kosten zijn drie tot vier maal hoger dan voor bestaande levende vaccins, zegt De Gussem. Ook staat wetgeving soms het gebruik van deze vaccins tegen, zoals bij een NCD enting in Belgi