Vogelgriep rukt razendsnel op in VS
Die maatregel stelt de lokale overheid onder andere in staat om wegversperringen en controleposten te plaatsen. Vooral leghennenhouderijen en kalkoenbedrijven zijn getroffen door het virus. In totaal werden al miljoenen dieren geruimd, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.
Sinds april worden Amerikaanse pluimveehouders geconfronteerd met uitbraken van vogelgriep. Het aantal bedrijven dat wordt getroffen loopt snel op. Specialisten staan voor een raadsel hoe het virus zich zo snel kan verspreiden.
Bioveiligheid sterk aangescherpt
De bioveiligheid is intussen sterk aangescherpt en alle denkbare besmettingsroutes worden onderzocht. De drie zwaarst getroffen staten, Iowa, Minnesota en Wisconsin, hebben de noodtoestand afgekondigd in de hoop het virus onder controle te krijgen.
In Iowa, de grootste eierproducerende staat binnen de VS, zijn nu 21 bedrijven besmet met vogelgriep. Van 12 bedrijven is officieel bevestigd dat het om het hoogpathogene H5N2-virus gaat, dat ook de rest van het land teistert.
25 miljoen
De andere negen, waaronder leghennenbedrijven met 5,5 miljoen en n miljoen dieren, moeten nog getypeerd worden. In totaal zijn of moeten 25 miljoen dieren in Iowa geruimd worden. In de staat Minnesota zijn de meeste bedrijven getroffen. De teller staat hier op 72 bedrijven, grotendeels kalkoenhouderijen waar 3,6 miljoen dieren geruimd zijn.
Door deze vogelgriepepidemie stevent de VS af op een tekort aan eieren en kalkoenvlees. Want niet alleen zijn er immens veel dieren geruimd. Het grote aantal getroffen bedrijven levert ook problemen op voor omliggende bedrijven die nog wel vrij van het virus zijn. Zij liggen in quarantainezones van de besmette bedrijven waardoor zij hun kuikens, kalkoenen en eieren niet kunnen leveren.
Warm weer
De Amerikaanse pluimveesector kijkt hoopvol naar de weersvoorspellingen. Zomers, warm weer zou in aantocht zijn, waarbij het hoogpathogene virus slechter gedijt. Gehoopt wordt dat hierdoor het snel verspreidende virus een halt toegeroepen kan worden.
De vraag is echter voor hoe lang. Experts vrezen dat als het al lukt om de verspreiding nu te stoppen, het waarschijnlijk is dat het virus komend najaar opnieuw opduikt, als wilde vogels weer naar het zuiden trekken.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw
Beeld: Ellen Meinen