ABN Amro: Positieve vooruitzichten vleeskuikenhouderij
Dat schrijft de bank deze week in haar visie op de pluimveevleesketen. Het rendement binnen de Nederlandse pluimvleevleesketen zal komend jaar naar verwachting goed blijven, schrijft ABN Amro. Vooral doordat de vraag naar Nederlandse/Europese kip, mede door de sterke dollar, meer stijgt dan het aanbod.
De verwerkende industrie (slachterijen en vleesverwerkende bedrijven) zal echter moeite hebben om de bezettingsgraad op peil te houden. Dit komt omdat er steeds meer Nederlandse vleeskuikenhouders omschakelen naar alternatieve concepten zoals de Kip van Morgen. Daardoor daalt het totale aanbod van vleeskuikens in Nederland.
Consumptie stijgt
In 2014 behaalden vleeskuikenhouders een hoog rendement door de fors gedaalde voerkosten. De toenemende consumptie van kippenvlees biedt kansen voor de sector. In Europa wordt er 21,9 kilogram kippenvlees gegeten per hoofd van de bevolking. Sinds 2000 steeg deze hoeveelheid met ruim 20 procent.
Ook voor de komende jaren wordt een verdere toename verwacht, gedreven door het gezonde imago en gunstige prijs van kip ten opzichte van varkensvlees. Volgens ABN Amro moet de sector bijblijven qua kostprijs op de wereldmarkt en zich onderscheiden met concepten in Noord-West Europa.
Verdere schaalvergroting
Om bij te blijven qua kostprijs zou dit tot een verdere schaalvergroting kunnen leiden bij pluimveehouders (de primaire sector). De beschikbaarheid van pluimveerechten vormen hierop een rem. Het lijkt waarschijnlijk dat slachterijen en verwerkers hierdoor ook worden geremd in de schaalvergroting, waardoor de aandacht verschuift naar het optimaliseren van de keten.
Er liggen volgens de bank kansen voor een betere verwaarding van de producten middels vleesconcepten. Aspecten als smaak, gebruiksgemak voor de consument en de wijze van produceren bieden kansen om in het verssegment te blijven groeien.
Bovendien wordt de export naar landen buiten de EU steeds belangrijker. In de afgelopen tien jaar is dit aandeel toegenomen van 11 procent naar ruim 19 procent toegenomen. Geopolitieke spanningen hebben hierdoor steeds meer impact.
Meer pluimveebedrijven
Verder noemt ABN Amro bank de volgende punten in haar visie op de pluimveevleesketen:
- Na een zeer forse daling in 2003 (- 23%) stabiliseerde de vleeskuikensstapel zich daarna. Over de afgelopen tien jaar bedroeg de gemiddelde vleeskuikensstapel 44,1 miljoen. In 2014 nam het aantal dieren toe tot 47 miljoen.
- Voor het eerst sinds jaren neemt het aantal vleeskuikenbedrijven weer toe. Over 2014 waren er 576 actieve bedrijven met vleeskuikens. Hiervan is het grootste gedeelte (77%) gespecialiseerd in het houden van enkel vleeskuikens.
- De toename van het aantal bedrijven in 2014 is waarschijnlijk te verklaren doordat er minder bedrijven leegstonden. De trend is echter nog altijd dat het aantal bedrijven verder zal afnemen.
- Het aantal slachtingen stijgt al zes jaar onafgebroken. Ook in 2014 nam het aantal slachtingen van vleeskuikens weer toe. Ook de hoeveelheid geslacht gewicht neemt verder toe. In 2014 steeg de hoeveelheid geslacht gewicht met circa 4%.
- Het geslacht gewicht stijgt harder dan het aantal slachtingen.
- Voor het eerst sinds 2010 steeg de gemiddelde opbrengstprijs per kilogram afgeleverd gewicht harder dan de voerprijs. In 2014 zijn de voerprijzen gemiddeld met 14,5% gedaald tegenover een daling van de opbrengstprijs van 4,4%.
- Het inkomen uit bedrijf wordt vooral bepaald door de opbrengstprijzen en voerkosten. Kleine wijzigingen in de vleeskuikenprijs en voerprijs bevloeden het resultaat fors. Hierdoor varieert het inkomen uit bedrijf jaar-op-jaar sterk. Daarnaast wordt de prijszetting van zowel opbrengstprijzen als voerkosten grotendeels bepaald op de volatiele wereldmarkt.
Lees hier de complete visie van ABN Amro op depluimveevleesketen.
De visie van ABN Amro komt overeen met die van de Rabobank uit maart 2015. Volgens de Rabobank ligt het rendement in 2015 iets lager dan in 2014.Het tegen zo hoog mogelijke prijs vermarkten van alle onderdelen van de kip is lastig door exportbeperkingen vanwege de vogelgriep en dat staat een betere prijsvorming in de weg, schreef de Rabobank toen.