‘Terugkeer van oude aandoeningen in legsector’
Dat vertelde pluimveedierenarts Naomi de Bruijn van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) maandagavond 20 april in Heteren tijdens de openbare vergadering van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).
De GD brengt uitbraken van dierziektes in kaart en De Bruijn blikte terug op dierziektes die de afgelopen 15 jaar veel voorkwamen in de legsector. Na de omschakeling zitten er, behalve in koloniehuisvesting, geen leghennen meer in kooien en beschikken steeds meer hennen over uitloop. Daardoor is er meer contact met mest en ziektekiemen zoals virussen, bacteri en parasieten, vertelde de Bruijn.
Ook spelen stressfactoren een rol bij leghennen die over een uitloop beschikken. Die worden veroorzaakt door wisselende diercontacten en de interactie met de omgeving voor voer en water, zegt de pluimveedierenarts.
Terugkeer oude aandoeningen
Uit gegevens van de GD blijkt dat dit heeft geleid tot een terugkeer van uitbraken van een aantal oude aandoeningen die bij leghennen met uitloop meer voorkomen dan bij hennen zonder uitloop. Het gaat om de ziektes:
- E. coli
- Worminfecties
- Blackhead (Histomonas)
- Salmonella gallinarum
- Vlekziekte
- Pasteurella multocida (vogelcholera)
- Coryza (acute snot)
- Vogelgriep (AI)
Nieuwe aandoeningen
De GD heeft ook een aantal aandoeningen bij leghennen geconstateerd die meer betekenis hebben gekregen de afgelopen jaren, namelijk:
- Darmproblemen: Chronische darmontsteking en Clostridium gerelateerde darmontstekingen (SNE)
- Ms (Mycoplasma synoviae)
- AIS: Brachyspira spp.
De Bruijn concludeerde maandagavond dan ook dat de Nederlandse legsector en vooral bedrijven met uitloop het de afgelopen 15 jaar zwaar te verduren hebben gehad wat betreft de uitbraak van dierziektes.
Wapenen tegen dierziektes
Volgens de Bruijn moeten we ons moeten wapenen tegen dierziektes. Enten van uitloophennen is een mogelijkheid, zegt De Bruijn. Al zijn er ook andere manieren om de hennen te beschermen tegen dierziektes zoals weerstandsverhoging. Om insleep van vogelgriep (AI) tegen te gaan, kan de uitloop worden aangepast waardoor er geen of minder wilde vogels in de uitloop komen.