Vermeerderaars en opfokkers gezocht
De Stuurgroep Ingrepen zoekt ook erfbetreders zoals voervoorlichters, of dierenartsen en anderen die gegevens van onbehandelde en behandelde dieren zoals veerschade, uitval en koppelgedrag willen doorgeven.
De bedoeling is dat de erfbetreders samen met de vermeerderaar de dieren beoordelen en dat de erfbetreders een scorelijst invullen. Alle gegevens komen anoniem in een database van Avined te staan.
Vanaf 1 september 2018 is het verboden om snavels te behandelen bij vleeskuikenouderdieren. In 2017 wil de Nederlandse regering een evaluatie uitvoeren met betrekking tot de stand van zaken: wat zijn de effecten van het niet behandelen van de snavels? Daarom moet de pluimveesector nu ervaringen verzamelen van onbehandelde dieren.
Deelnemen
Onderzoekster Ingrid de Jong van Wageningen UR doet het onderzoek voor de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee. Vermeerderaars en opfokkers met vleeskuikenouderdieren en erfbetreders die deel willen nemen aan het onderzoek kunnen zich aanmelden bij Ingrid de Jong. Telefonisch: 0317 48 05 89 of per mail ingrid.dejong@wur.nl
We hopen dat er veel vermeerderaars, opfokkers en erfbetreders deelnemen, zegt de Jong. Dan kan de pluimveesector met representatieve gegevens in overleg met het Ministerie van Economische Zaken en kan er een goed besluit worden genomen in 2017.
Door zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, kunnen vermeerderaars en opfokkers van elkaar leren. En kunnen de onderzoekers tips en adviezen opstellen zodat problemen met onbehandelde dieren zoveel mogelijk voorkomen worden.
Verbod mogelijk uitstellen
Als de pluimveesector zegt dat het verbod nog te vroeg is, dan kan het worden uitgesteld, zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan. Maar dan moeten er wel representatieve gegevens komen en daarvoor is deelname van pluimveehouders een must.