Dijksma in overleg met sector over opvang eendagskuikens bij vogelgriep
Dat schrijft Dijksma in een Kamerbrief na Kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD).
Aangezien broederijen dagenlang geen kuikens mochten leveren, leden ze forse schade. Ze konden de schade van een periode van slechts 10 dagen indienen. De broederijen hebben in totaal 24 aanvragen ingediend voor een tegemoetkoming in de schade voor 9,4 miljoen eendagskuikens.
Dit gaat om circa 3 procent van alle kuikens die per jaar in Nederland worden uitgebroed. Deze aanvragen worden momenteel door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland beoordeeld.
Stilleggen niet altijd mogelijk
Thieme vroeg ook of Dijksma bij een volgende periode broederijen wil verplichten hun broedmachines stil te zetten. Dijksma laat daarop weten dat het stilleggen van broederijen niet altijd mogelijk is.
Omdat de embryos van bebroede eieren sterven nadat het broedproces wordt stilgelegd is het afhankelijk van het stadium van het broedproces in hoeverre dit bijdraagt aan dierenwelzijn, schrijft Dijksma.
Dijksma legt verder uit dat de vergoedingen voor broedeieren en eendagskuikens volgens de
systematiek van het Diergezondheidsfonds (DGF) zijn. De schade is gebaseerd op de marktwaarde, net zoals bij de vergoeding van schade van dieren van besmette bedrijven. Ook schrijft ze dat de marktwaarde van een eendagskuiken is hoger dan van het broedei.