'Kippenvlees mede-oorzaak ESBL-besmetting'
Hoewel dit zeker niet de volledige aanwezigheid bij mensen kan verklaren, zijn maatregelen, nodig om de aanwezigheid van ESBL in kippenvlees te verminderen, stelt arts-microbioloog Ilse Overdevest die de afgelopen week promoveerde bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Zij baseert zich op een voedselonderzoek eind 2009 in Brabant. Daarbij werden tientallen vleesmonsters uit winkels maar ook patiten in ziekenhuizen en van huisartsen onderzocht op ESBL- bacteri.
Daaruit bleek dat de bacteriestammen op het vlees (vooral op kippenvlees, veel minder op rund- en nauwelijks op varkensvlees) genetisch vrijwel identiek zijn aan die bij (zieke) mensen. Het is niet bekend of het kippenvlees uit Nederland afkomstig is of uit andere landen.
E-coli
Overdevest geeft niet aan hoe groot het aandeel van besmet kippenvlees precies is als oorzaak van besmetting; Maar onze studies laten zien dat ESBL-producerende E-coli uit kipvlees wel degelijk infecties bij mensen kan veroorzaken. Dat werd lang betwijfeld.
ESBL (Extended-spectrum ba-lactamase)-bacteri hebben enzymen die de werking van antibiotica uitschakelen. Volgens het Brabantse onderzoek is tussen de 4,9 (van de patiten in ziekenhuizen) en 10,1 procent (patiten van huisartsen) van de bevolking mogelijk drager van ESBL- bacteri.
Overdevest relativeert deze percentages. Het ging namelijk om ziekenhuispatiten (927 mensen) en om mensen met medische klachten bij huisartsen (720). Volgens haar staat vast dat het aantal ESBL-besmettingen wereldwijd flink groeit. Daarom is een snelle detectie belangrijk om effectief maatregelen te kunnen nemen.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ingrid Zieverink