Column: Piet Hunse: Cijfers, cijfers en nog eens cijfers
Ik heb het als bijzonder ervaren, dat wanneer hennen 96 weken zijn, je naar de slachterij belt met de vraag of de hennen niet over 4 weken, maar over 8 weken kunnen worden geladen en dat kan dan. Dus gaan de dames Dekalb niet op 100 weken op reis, maar op 104 weken. Precies twee jaar na hun geboortedatum. En daarmee gaan ze zonder ruiperiode 500 eieren per hen leggen.
Stal 1 is inmiddels wel weg, want die wordt aangepast. Het was de bedoeling om beide stallen ongeveer tegelijk af te leveren, maar ze leggen nog 75 procent en nemen 114 gram voer op en hebben een eigewicht van bijna 68 gram. Dat geeft aan dat het nog steeds loont om de eieren voor een goed loon weg te doen.
De gemiddelde voerprijs was 27,57 euro en ja dat is duur voer, maar van suikerwater gaan kippen geen 500 eieren leggen, tenminste bij ons niet. De gemiddelde eierprijs was 5,52 euro. Misschien niet te hoog, maar de eieren worden keurig opgehaald, zonder klachten. Een compliment voor de eierhandelaar die ons de kans geeft om hennen tot 104 weken te houden. Ze verdienen een compliment.
Saldo is gestegen
Boven deze column gaf ik aan hoe belangrijk cijfers zijn. Het saldo is namelijk vanaf week 80 tot week 100 met meer dan 3,00 euro per hen gestegen, keer het aantal en u weet wat het kost als je hennen op 80 weken al moet afleveren.
Van groot belang is dan ook dat je dingen kunt delen met collegas om tot een goed resultaat te komen. De studieclubs bieden daarvoor kansen, echter wanneer een studieclub niet verder komt dan een spreker uit te nodigen die hennen, voer of rattenvergif verkoopt, dan zal onze kennis niet echt toenemen.
Doelen stellen
Van belang is dat wij doelen stellen in onze bedrijfsvoering. Waar wil ik naar toe en hoe kom ik daar. En daarbij wil ik de lat steeds hoger leggen. De 500 eieren per hen is gehaald, dus nu is de kunst: hoe hou ik dit vol en waar kan ik verder in groeien? Daar kun je het dus met je studieclub over hebben.
Wat echter nog meer inhoud geeft, zijn de huiskamergesprekken. Gewoon met drie of vier goede pluimveehouders elkaars problemen delen en elkaars successen vertellen. Immers als pluimveehouders hebben wij zo enorm veel kennis. Pas wanneer je tegen een probleem aanloopt waar je als collegas geen antwoord op hebt, zoek dan hulp bij anderen. Maar zorg dat je een visie en een missie met jouw bedrijf hebt.
2 jaar geen antibiotica nodig
Twee jaar hennen houden zonder ook maar n gram of nog geen n cc antibiotica vind ik geweldig. Die mensen die het voliesysteem hebben ontwikkeld en hebben geholpen het te laten worden wat het nu is, verdienen een pluim. U mag het daar niet mee eens zijn, maar denk er wel over na dat de Partij voor de Dieren in Amsterdam groter is dan het CDA. En dat zal invloed hebben op onze bedrijfsvoering.
We vieren het Paasfeest en dat heeft voor een ieder zijn eigen betekenis. Het betekent wel een omslagpunt. Dat omslagpunt kan de eierprijs zijn, maar ook de omslag van winter naar lente. Voor ons betekent het dat wij onze weg niet in het donker zoeken maar steeds weer op zoek willen gaan naar het nieuwe licht.
En dat beste mensen betekent het einde van het schrijven van mijn columns voor Pluimveeweb.nl. Na meer dan een jaar maak ik ruimte voor nieuwe mensen. Bedankt voor het lezen het ga u allen bijzonder goed.
Piet Hunse
Tekst: Piet Hunse
Beeld: Ruth van Schriek