Dijksma: Verbod op ingrepen geldt ook voor geïmporteerd pluimvee
Dat schrijft Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken maandag 30 maart in een Kamerbrief. Met ingang van 1 september 2018 wordt het behandelen van de snavels verboden bij alle kippen en kalkoenen en per 1 september 2021 het verwijderen van een deel van de achterste teen bij hanen in de vleesvermeerdering.
Het voornemen is om ook het houden van kippen en kalkoenen voor productie te verbieden als ten aanzien van deze dieren een verboden ingreep is verricht. Dat betekent dat pluimveehouders ook geen dieren mogen houden die in het buitenland een in Nederland verboden ingreep hebben gehad.
Geen juridische bezwaren
Een ontwerp van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) hierover heeft de Europese notificatieprocedure doorlopen. Dat meldt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.
Dijksma meldt dat op het ontwerp van de AMvB binnen de hiervoor geldende termijn van 3 maanden geen reactie is binnengekomen waardoor geconcludeerd kan worden dat vanuit de Europese Commissie en de andere lidstaten er geen juridische bezwaren zijn tegen de AMvB. Het is nu voor advies aan de Raad van State gestuurd.
Onderzoek en praktijkproeven
De pluimveesector doet onderzoek en praktijkproeven om op een verantwoorde manier pluimvee te kunnen houden zonder snavelbehandeling bij leghennen en zonder het verwijderen van de achterste tenen van hanen in de vleesvermeerderingssector.