Kamp en Dijksma hopen op alternatief voor Kip van Morgen
Kamp en Dijksma hopen dat partijen in staat zullen zijn de afspraken zodanig vorm te geven dat ze de mededingingstoets wel kunnen doorstaan. Samen met het bedrijfsleven wordt gezocht naar alternatieven die wel mogelijk zijn. Dat schrijven de bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens Dijksma en Kamp kan, naast een aanpassing van de collectieve afspraken, worden gedacht aan afspraken per afzetketen waarbij individuele supermarkten met producenten en verwerkers een duurzaamheidsstandaard ontwikkelen die verder gaat dan de Europese normen en die gezamenlijk als een nieuw verdienmodel in de markt zetten. Goede voorbeelden hiervan zijn het sterrenvlees van de Dierenbescherming en de nieuwe standaardkip van Jumbo.
Hogere welzijnsnormen
Een tweede mogelijkheid is het vaststellen van hogere nationale welzijns- en milieunormen bij de productie van pluimveevlees. Als de overheid deze hogere normen vaststelt, worden mededingingsproblemen voorkomen. Hogere normen bestaan bijvoorbeeld al op het punt van voetzoollaesie bij vleeskuikens.
Nederland heeft het initiatief genomen om in Europees verband tot een hogere welzijnsstandaard te komen voor de productie van pluimveevlees. Dijksma zet binnen EU-verband op verschillende dossiers in op verbetering van het dierenwelzijn, ook voor kippen.
Bovendien heeft de staatssecretaris eerder toegezegd dat zal worden bezien of de beleidsregel mededinging en duurzaamheid toereikend is voor de agronutriketen. Hierbij zal nader ingegaan worden op mogelijke alternatieven om verbetering van dierenwelzijn concreet vorm te geven, passend binnen de mededingingskaders.Tegelijkertijd zal worden bekeken welke stappen gezet kunnen worden om de Europese Commissie te bewegen dit onderwerp op te pakken.