'Pluimveecluster moet innoveren voor bestaansrecht'
De eerste stap daarin is volgens Zanders het verduurzamen van de sector door bijvoorbeeld alternatieven te ontwikkelen voor soja uit Latijns Amerika.Daar moeten we vanaf. Er zijn al initiatieven om soja in Europa te telen of daar lupinen voor te gebruiken."
Die eiwitten kunnen ook uit andere planten komen zoals gras of uit algen, zeewieren of insecten. En dat hoeft het bedrijfsleven niet alleen te doen. Wij als hogeschool komen onze hulp aanbieden met onze studenten."
Kostprijsverlaging en schaalvergroting eindig
Zanders maakte zich donderdagmiddag tijdens zijn rede sterk voor meer samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en pluimveehouders. De richting van kostprijsverlaging en schaalvergroting van de afgelopen decenia werkt volgens hem niet langer in het veranderende maatschappelijke speelveld.
Mogelijkheden voor die verandering liggen er volgens Zanders voldoende, zo blijkt ook uit de titel van zijn rede: Een gezonde pluimveehouderij, het kan zo mooi zijn.Maar dan moeten we wel kritisch in de spiegel kijken. Ik ben hier vandaag met de auto gekomen, maar had ook over Berlijn kunnen rijden. Dat is namelijk wat wij doen met voedsel."
Bedrijfsleven naar onderwijs
Zanders wil zijn lectoraat gebruiken om die omslag mede vorm te geven. Daarvoor roept hij het bedrijfsleven op om al in het eerste jaar van studenten op de CAH te komen kijken en studenten mede te interesseren voor de pluimveesector, om voldoende arbeidskapitaal in de sector te houden. Maar ook om onderzoeksvragen neer te leggen waar studenten mee aan de slag kunnen.
29 soorten pindakaas
Een ander speerpunt is strategisch ondernemerschap.Scharreleieren waren een nicheproduct maar zijn bulk geworden. Maar voor de export kunnen we ons daar mee onderscheiden. Daar zouden we meer mee kunnen doen als we ons als sector anders profileren."
En voor de binnenlandse markt is er ook nog steeds ruimte voor nieuwe concepten. Daar zijn er al veel van maar wie kijkt op de site van Albert Heijn en zoekt naar pindakaas vindt daar 29 soorten. En die worden allemaal verkocht, dus waarom zou dat met eieren of vlees niet kunnen?", zegt Zanders.