NieuwsEconomieFotoserie: Vermeerderingsstallen met vloerverwarming
Fotoserie: Vermeerderingsstallen met vloerverwarming
Pluimveebedrijf Schotman bouwde in het Achterhoekse Harreveld twee identieke stallen voor ieder 10.100 vleeskuikenouderdieren. Beide stallen beschikken over vloerverwarming.
Vrijdag 6 maart nam Schotman de tweede stal in gebruik. De andere stal werd in 2013 al in gebruik genomen. Hier kwamen woensdag 4 maart de nieuwe vleeskuikenouderdieren. Beide stallen zijn exact hetzelfde ingericht en even groot: 15 bij 110 meter. In het midden van de stallen zit een portaal waar onder meer de klimaatcomputer hangt. In ieder stalgedeelte zitten 5.050 vleeskuikenmoederdieren plus de daarbij behorende hanen.
„Met de vloerverwarming kunnen we het strooisel goed droog houden en creëren we een goed stalklimaat”, motiveert de vermeerderaar. „Ook kan ik in deze stallen ’s winters bijverwarmen in plaats van meer voer te geven, daardoor kan ik op voer besparen.” Door het droge strooisel moeten voetzoollaesies, dus pootproblemen bij de hanen voorkomen worden zodat de bevruchting de hele koppel goed blijft.
De stallen vervangen twee oude stallen. Schotman kan in Harreveld nu een kleine 50.000 vleeskuikenouderdieren houden. Familiebedrijf V.O.F. Schotman en Zn. Pluimveebedrijven en Kuikenbroederij heeft meerdere vestigingen in de Achterhoek met vleeskuikenouderdieren, eigen opfok en vleeskuikens. Ook heeft Schotman in Lichtenvoorde een kuikenbroederij, waar de broedeieren van de eigen vermeerderingsbedrijven en andere vermeerderingsbedrijven worden uitgebroed.
Tonnie Schotman koos voor een sleepketting. „Ik verzorg al ruim 40 jaar vleeskuikenouderdieren en voergoten met sleepketting is me altijd goed bevallen”, zegt de vermeerderaar. In de oude stallen zaten houten roosters die in de nieuwe stallen ook weer gebruikt worden.
In de stallen hangen drinknippels. Om de zoveel meter zit 3 meter dichte buis. De hennen kunnen makkelijker onder de dichte buis naar het legnest lopen. „In andere stallen werken we ook naar tevredenheid met drinknippels vandaar de keuze hiervoor”, verklaart Schotman.
In het portaal van de stal staan twee van deze watertanks voor elk stalgedeelte.
In beide stallen zitten legnesten van Van Gent. „Deze bevallen ons goed en zijn goedkoper dan van andere stalinrichters”, vertelt de pluimveehouder.
De beunopstap is laag zodat de hennen makkelijk op de beun kunnen komen. Het muurtje is 25 centimeter hoog en inclusief het rooster is de beunopstap 33 centimeter hoog.
In de stallen hangt hoogfrequente TL-verlichting. „In andere stallen zijn we tevreden over TL-verlichting”, motiveert de vermeerderaar zijn keuze. Om minder ammoniak uit te stoten en zodoende aan het besluit huisvesting te voldoen kozen de pluimveehouders voor mestbeluchting onder de beun met een warmtewisselaar.
Boven de legnesten hangt de nachtverlichting. Dit zijn LED lampen.
In de stal wordt gewerkt met lengteventilatie met aan beide zijkanten inlaatventielen. Aan één zijkant zit een kabelgoot boven de inlaatventielen.
Voor in ieder stalgedeelte zitten tunnelkleppen die in de zomer op warme dagen open kunnen om dan extra lucht door de stal te trekken en het klimaat te verbeteren.
Achter in ieder stalgedeelte zitten 6 ventilatoren. De capaciteit van iedere ventilator is 20.000 kuub per uur. Daarnaast gaat ook een gedeelte van de ventilatie via de warmtewisselaar.
In de stal hangt een tweedehands voerweger. Vanuit de voerweger gaat het voer naar de hoppers.
De hoppers, die Schotman overhield van de oude stallen, staan in het portaal dat zich in het midden van de stal bevind.
In ieder stalgedeelte hangen twee dierwegers, één rechtsvoor de ander rechtsachter. Iedere avond kijkt de pluimveehouder op de computer om te kijken hoeveel de dieren gegroeid zijn. „Als de groei tegenvalt moet ik bijvoorbeeld meer voer geven of meer verwarmen”, zegt de vermeerderaar.
In het portaal hangt een boiler met expansievat voor de vloerverwarming.
De slangen van de vloerverwarming gaan in het portaal in de grond.
De hanenvoerlijnen, drinknippellijnen en verlichting hangt aan metalen L-profielen die aan de gordingen vast zijn gezet. „Met die L-profielen werken we ook in twee nieuwe vleeskuikenstallen en zo kunnen we de drinknippellijnen en hanenvoerlijnen verdelen hoe wij dat willen en zijn we niet gebonden aan gordingen”, licht de Achterhoeker toe.
In het midden van ieder stalgedeelte zit aan beide zijkanten een deur. „Die gebruiken we tijdens het laden van de kippen”, vertelt de pluimveehouder.
Ieder stalgedeelte heeft een eigen silo. Het gedeelte tussen beide stallen moet nog bestraat worden. In het portaal tussen beide stallen komt straks een eierinpakker en eierbewaarplaats. „De bedoeling is dat één werknemer straks beide stallen verzorgd en ondertussen waar nodig bijspringt in de andere stallen op het bedrijf”, vertelt de Gelderlander.
Ook het gedeelte voor de grote deuren van de stallen moet nog bestraat worden.
De stal is gebouwd door een lokaal bouwbedrijf. De muren bestaan uit prefab elementen.
De inrichting bouwden eigen mensen van Schotman erin. Neef Sjoerd Schotman is elektricien en nam het elektrisch voor zijn rekening. De hanenvoerlijnen, drinknippelijnen en legnesten maakten personeel erin en Tonnie bouwde de voermachines op.
Schotman fokt de vleeskuikenouderdieren zelf op een andere locatie op en heeft ieder jaar nieuwe vleeskuikenouderdieren. „Dat komt qua planning het beste uit. Ons personeel maakt de stallen schoon en door iedere 52 weken in plaats van iedere 45 weken nieuwe dieren op te zetten zijn we flexibeler met het inzetten van personeel”, licht de vermeerderaar toe.
De stal uit 2013 beviel de afgelopen twee koppels goed. In de stal raapten ze 2 tot 3 eieren per hen meer dan in hun oudere stallen. Ook was het aantal grondeieren minder dan in hun oudere stallen. „Het aantal grondeieren was in het begin van de koppel een half procent, 40 tot 50 per dag”, vertelt Schotman. Vanaf week 35 nam het aantal grondeieren toe. Om dit te voorkomen wil de pluimveehouder tijdens deze koppel de mest uit de scharrelruimte scheppen en in de mestbak gooien als er teveel mest in de scharrelruimte ligt.
In een andere, oudere stal kwamen woensdag 4 maart ook nieuwe vleeskuikenouderdieren. Tijdens het maken van de foto, een half uur nadat de hennen in de stal kwamen zaten er nog veel voor in de stal.
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.