ING bank: ‘Eierprijzen stijgen 5 procent in 2015’
Het gemiddelde saldo van legpluimveehouders was in 2014 3,5 keer zo hoog als in 2013, maar lag nog wel 20 procent onder het langjarig gemiddelde. Dankzij oplopende eierprijzen en laag blijvende voerkosten en ondanks een aantal uitbraken van vogelgriep kennen de saldos de laatste maanden een oplopende trend. Voor geheel 2015 verwacht ING een gemiddelde prijsstijging van circa 5 procent en een minimale volumedaling,schrijft de ING bank in haar kwartaalbericht voor de agrarische sector.
Vleeskuikenhouders hadden een prima jaar, met saldos die 55 procent boven dat van 2013 en 27 procent boven het langjarig gemiddelde lagen. De prijzen van vleespluimvee vallen dit jaar nog tegen als gevolg van verminderde export na de vogelgriepuitbraken. ING verwacht in 2015 een in vergelijking met 2014 gemiddeld gelijkblijvend prijspeil en een lichte productieafname.
Voerprijzen stijgen licht
In 2014 waren de voerprijzen lager dan in 2013, variend van 7 procent voor soja tot 17 procent voor ma. De sojaprijzen stijgen echter al sinds augustus en die voor ma, tarwe en varkensbrok sinds het vierde kwartaal. Veehouders moeten rekening houden met licht oplopende voerprijzen in de rest van 2015.
ABN Amro verwacht juist dat de mengvoerprijzen tot komende zomer dalen en dat deze dan stabiel blijven tot de zomer van 2016. De oogsten in 2014 waren goed en in 2015 verwacht men wereldwijd ook goede oogsten. Daardoor zijn de voorraden weer ruim op peil en die grondstoffen worden minstens tot de zomer van 2016 gebruikt in het Nederlandse mengvoer, zei Wilbert Hilkens van ABN Amro in januari van dit jaar tegen Pluimveeweb.nl.
Positieve vooruitzichten andere agrarische sectoren
De vooruitzichten voor de meeste agrarische sectoren zijn voor 2015 positief, volgens de ING bank. Dit jaar zal het agrarische productievolume stijgen met circa 1,5 procent, lager dan vorig jaar (+4 procent), maar toch boven het langjarig gemiddelde", schrijft de bank.