Meer Campylobacter bij biologisch dan gangbaar
De productiewijze en manier van houden van vleeskuikens heeft dus duidelijk invloed op de aanwezigheid van Campylobacter, is n van de conclusies van het rapport. Bij biologische en Freiland kuikens werd vaker Campylobacter gevonden dan bij gangbare kuikens.
Gemiddeld werd in 52,3 procent van de onderzochte kippenkarkassen Campylobacter gevonden en in vers kippenvlees 37,5 procent, meldt de Duitse website animal-health-online.de.
De ziekteverwekker Campylobacter kan bij mensen ernstige voedselinfecties met waterige en soms bloederige diarree, koorts en buikkrampen veroorzaken. Vooral kinderen van 1 tot 4 jaar hebben een verhoogde kans op besmetting.
Strengere controles
Christian Meyer, minister van Landbouw van de deelstaat Nedersaksen pleit voor betere hygie in slachthuizen en stallen. Hij waarschuwde: Als dat niks oplevert, moeten we andere maatregelen nemen, zoals strengere controles.
In Denemarken werd er eerder ook al onderzoek gedaan naar Campylobacter. Deense wetenschappers kwamen toen al met het voorstel van minister Meyer om vaker controles uit te voeren op biologische pluimveebedrijven.